Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κρίση στο προσφυγικό, με τις χώρες-μέλη της ΕΕ να κλείνουν τα σύνορά τους και την Ένωση να αδυνατεί να καταλήξει σε συντονισμένη δράση, αναβάλλοντας για τον Οκτώβριο τις αποφάσεις για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη.
Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κρίση στο προσφυγικό, με τις χώρες-μέλη της ΕΕ να κλείνουν τα σύνορά τους και την Ένωση να αδυνατεί να καταλήξει σε συντονισμένη δράση, αναβάλλοντας για τον Οκτώβριο τις αποφάσεις για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη.
Στην Ουγγαρία οι αρχές σφράγισαν τη νύχτα το τελευταίο άνοιγμα στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία και έθεσαν σε ισχύ αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την είσοδο μεταναστών στη χώρα. Το τελευταίο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών έκλεισε βράδυ όταν στις σιδηροδρομικές ράγες τοποθετήθηκε βαγόνι κοντέινερ με αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
Έφιπποι συνοριοφύλακες, περιπολούν στη μεθόριο, δικαστές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για ταχύτερες καταδίκες μετά την εφαρμογή της νέας αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας που προβλέπει φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων. Ήδη συνελήφθησαν αρκετοί πρόσφυγες, ενώ εκατοντάδες άλλοι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύκτα στο ύπαιθρο, στην ουδέτερη ζώνη ελπίζοντας να τους δεχθεί τελικά η Ουγγαρία.
Η κυβέρνηση Ορμπάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο περιφέρειες κι υποστηρίζει ότι με τις ενέργειές της προστατεύει την Ουγγαρία και την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης απ' το κύμα των προσφύγων. Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάνι, δήλωσε πως “δεν πολεμήσαμε γι' αυτό περνώντας Παγκόσμιους Πολέμους, κομμουνισμό, την αλλαγή καθεστώτος μετά τον κομμουνισμό και μία οικονομική κρίση”.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση και προς τη Ρουμανία του φράκτη που κατασκευάζει κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στις μεταναστευτικές οδούς, ανακοίνωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.
Το σφράγισμα των ουγγρικών συνόρων -που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες- συμπίμπτει με την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει προς το παρόν σε συντονισμένη δράση.
Αναβλήθηκαν οι αποφάσεις στην ΕΕ
Η πρόταση της Κομισιόν για ένα σταθερό σύστημα ποσόστωσης με το οποίο θα κατανέμονται οι πρόσφυγες σε όλα τα κράτη-μέλη προσέκρουσε στις αντιδράσεις ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.
Συμφώνησαν μόνον επί της αρχής στη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο, πέραν των 40.000 από Ελλάδα και Ιταλία, αναβάλλοντας για τις 8 Οκτωβρίου την επικύρωση της απόφασης “Όλος ο πλανήτης μας παρακολουθεί. Είναι ώρα ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του”, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το τεράστιο κύμα των προσφύγων δοκιμάζει τα όρια αντοχής πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ήδη αρκετές ακολούθησαν τη Γερμανία στην προσωρινή εφαρμογή συνοριακών ελέγχων – σε μια κίνηση που κλονίζει την ίδια τη συνθήκη Σένγκεν. Στη Γαλλία ο ακροδεξιός δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ πήγε συνοδεία ενόπλων αστυνομικών και τηλεοπτικών συνεργείων να διώξει Σύρους πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο σε άδειο κτίριο του δήμου.