Νέες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες οφειλέτες αναφορικά με τις 100 δόσεις, καθώς το προηγούμενο καθεστώς τερματίστηκε από το κουαρτέτο των δανειστών κατά την υπογραφή της νέας συμφωνίας.
Νέες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες οφειλέτες αναφορικά με τις 100 δόσεις, καθώς το προηγούμενο καθεστώς τερματίστηκε από το κουαρτέτο των δανειστών κατά την υπογραφή της νέας συμφωνίας.
Κατ' αρχάς, όσοι κριθούν έχοντες, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται και να μεταφέρονται τουλάχιστον μια κατηγορία χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει ρυθμίσει το χρέος τους σε 100 δόσεις, είναι πιθανόν να υποχρεωθεί να το εξοφλήσει τελικά σε 80 δόσεις.
Επιπλέον, εκτός ρύθμισης θα βρεθούν όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.
Εκτός αυτών, έρχεται αύξηση επιτοκίου, το οποίο για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ πάει στο 5% από 3% που είναι σήμερα, ενώ μεγαλύτερο θα είναι το βάρος για τις μικρότερες οφειλές, καθώς ενώ η εξόφληση τους ήταν άτοκη, τώρα θα τοκίζεται με 5%.
Οι μόνοι μικροοφειλέτες που γλιτώνουν την αύξηση επιτοκίου είναι όσοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, όσοι έχουν περιουσία ως 150.000 ευρώ και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να βρει απάντηση στη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα πιο πολύ, μετά από το επικείμενο νέο μπαράζ φόρων σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία.
Μέσα σε έναν μήνα, τα χρέη στις εφορίες "φούσκωσαν" κατά 645 εκατ ευρώ, με αποτέλεσμα στο 8μηνο να έχουν σωρευθεί νέες οφειλές ύψους 6,9 δισ ευρώ. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς και τα παλιά χρέη, μιλάμε για ένα βουνό οφειλών ύψους 79,1 δισ ευρώ.
Οι δανειστές ζητάνε την παραδειγματική τιμωρία όσων δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και ήδη στο νέο μνημόνιο προβλέπονται πιο αυστηρές διαδικασίες κατασχέσεων.
Το πρόβλημα ξεκινά από το ότι ακόμα και στις νέες οφειλές, η εισπραξιμότητα είναι απογοητευτικά χαμηλή, αφού δεν μπαίνει στα ταμεία ούτε το 15% των χρεών.
Το υπουργείο Οικονομικών απαντάει ότι για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ ενεργοποιούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί η μείωση του ακατάσχετου μισθών – συντάξεων στα 1.250 ευρώ από 1.500 ευρώ.
Έτσι, για αποδοχές από 1.000 ως 1.500 ευρώ, θα μπορεί να γίνεται κατάσχεση του 50%, ενώ ό, τι ξεπερνά τα 1.500 ευρώ θα μπορεί εφεξής να κατάσχεται στο 100%.