Στις πολλές εμπλοκές και... καραμπόλες που προέκυψαν αποδίδεται η πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, που έγινε τελικά χθες τα μεσάνυχτα. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα προσέκρουαν σε εσωκομματικές ισορροπίες και προσωπικές επιθυμίες στελεχών, με το μεγαλύτερο παρασκήνιο να αφορά κυρίως στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.
Στις πολλές εμπλοκές και… καραμπόλες που προέκυψαν αποδίδεται η πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, που έγινε τελικά χθες τα μεσάνυχτα. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα προσέκρουαν σε εσωκομματικές ισορροπίες και προσωπικές επιθυμίες στελεχών, με το μεγαλύτερο παρασκήνιο να αφορά κυρίως στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, μετά την απόφαση για αντικατάσταση του Αριστείδη Μπαλτά για να αποφορτιστεί το κλίμα, στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, για να ηγηθεί του υπουργείου με την προηγούμενη ενιαία δομή. Ο κ. Σακελλαρίδης ωστόσο δεν επιθυμούσε να μετάσχει στην κυβέρνηση, οπότε άνοιξε η συζήτηση για το σπάσιμο του ενιαίου υπουργείου, με τον Νίκο Ξυδάκη να κρατά το ανεξάρτητο πλέον υπουργείο Πολιτισμού, και τον Ακαδημαϊκο Κώστα Γαβρόγλου να αξιοποιείται στο Παιδείας είτε ως υπουργός είτε ως αναπληρωτής. Ζητούμενο παρέμενε η συμμετοχή του Αριστείδη Μπαλτά, τον οποίο ο κ.Τσίπρας ήθελε μέσα στην κυβέρνηση.
Στο τρίτο σενάριο ο Αριστείδης Μπαλτάς θα κρατούσε το Πολιτισμού και ο Κώστας Γαβρόγλου το Παιδείας. Όμως, τελική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να προϊσταται του υπουργείου πολιτικό πρόσωπο κι όχι Ακαδημαϊκός. Έτσι, οριστικοποιήθηκε το τελικό σχήμα, με υπουργό τον Νίκο Φίλη, αναπληρωτές του Κώστα Φωτάκη και Σία Αναγνωστοπούλου και υφυπουργό τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε διατηρούσε σχέση εκτίμησης με τον κ. Τσίπρα.
Ο άλλος δύσκολος γρίφος ήταν το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αποχώρηση του Νίκου Βούτση. Στέλεχος με εμπειρία το όνομα του οποίου ακούστηκε ήταν ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί εκεί προτιμώντας την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Έτσι, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που αρχικά δεν ήθελε να εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας.
Βέτο για την παραμονή του κ. Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας φέρεται να έβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή ηγεσίας στο συγκεκριμένο υπουργείο πάντως να έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Άλλος δυνατός γρίφος ήταν το υπουργείο Μνημονίου. Η αρχική σκέψη ήταν να είναι αυτόνομο υπό τον πρωθυπουργό. Επειδή όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έτρεξε τη διαπραγμάτευση δεν ήθελε επικάλυψη αρμοδιοτήτων και αναζητά ακόμη και τώρα τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να είναι υφυπουργείο κάτω από τον ίδιο ή γενική γραμματεία υπό τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος τελικά ορίστηκε υφυπουργός κάτω από τον Ευκελίδη Τσακαλώτο. Το θέμα συζητήθηκε για περισσότερο από 2 ώρες χθες βράδυ στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, με το τελικό σχήμα να παραμένει ανοιχτό σε αναζήτηση κοινού τόπου.