Ψήφο εμπιστοσύνης, με 155 "ναι" και 144 "όχι", έλαβε η κυβέρνηση μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές. Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ψήφο εμπιστοσύνης, με 155 "ναι" και 144 "όχι", έλαβε η κυβέρνηση μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές.
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Ο Πρωθυπουργός, με την τοποθέτηση του οποίου ολοκληρώθηκε η συζήτηση, έθεσε ως πρώτο στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια άνοιγμα του θέματος της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να βάλει την οικονομία ξανά στην ανάκαμψη", είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ωστόσο ότι το πρόγραμμα μπορεί να είναι φιλόδοξο αλλά συγκεκριμένο.
Στρέφοντας τα "πυρά" του κατά της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε πως περίμενε η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην ανάπτυξη με εποικοδομητική κριτική κάτι που τελικά δεν έγινε.
Νωρίτερα το απόγευμα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές "οι μάσκες έπεσαν" και τόνισε ότι τίποτα από όσα αναφέρονται στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έχουν ειπωθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο υπενθυμίζοντας σε έντονο ύφος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά επτά μονάδων και πρόσθεσε ότι η ομιλία του Ευ. Μεϊμαράκη είχε προεκλογικό χαρακτήρα λόγω των εσωκομματικών εκλογών.
Ο κ. Μεϊμαράκης αντέδρασε κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για ανάμιξη στα εσωκομματικά της ΝΔ, ωστόσο αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως το σχόλιό του ήταν απλά πολιτικό.
Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει πολιτική εφεδρεία για την κυβερνητική πλειοψηφία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί το "παράλληλο πρόγραμμα" ως "νέο παραμύθι".
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναρωτήθηκε εάν τελικά η κυβέρνηση έχει να πει κάτι περισσότερο από συνθήματα και ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι το ποσοστό 36% που έλαβε στις εκλογές δεν σημαίνει και έγκριση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ενώ κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να μην δώσουν άλλη ανοχή σε αυτές τις πολιτικές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που είχε τοποθετηθεί και χθες, κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ότι έχουν δημιουργήσει ένα κοινοβούλιο σκληρών μπλοκ με τους βουλευτές να μην χειροκροτούν εάν κάτι καλό ακουστεί από κάποιον αντίπαλό τους. Ο ίδιος στηλίτευσε και την πληθώρα συμβούλων που διαθέτουν τα κόμματα του κοινοβουλίου.