Στο τραπέζι ρίχνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τις πρώτες ιδέες σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, λέγοντας κατά βάση ότι η απόσβεση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να "απλωθεί" σε βάθος χρόνου.
Στο τραπέζι ρίχνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τις πρώτες ιδέες σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, λέγοντας κατά βάση ότι η απόσβεση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να "απλωθεί" σε βάθος χρόνου.
Δεν αναφέρεται με σαφήνεια στον ακριβή χρονικό ορίζοντα αλλά εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει για τα επόμενα 30 χρόνια να δαπανά περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της για το χρέος.
Εάν ο πλούτος που παράγει η Ελλάδα κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερος αυτό θα σημαίνει ότι η απόσβεση του χρέους θα είναι μεγαλύτερη ενώ εάν η ανάπτυξη είναι μικρότερη τότε αντιστοίχως μικρότερο θα πρέπει να είναι και το ποσό που θα δίνεται για την απόσβεση του χρέους.
"Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για τη μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε και αυτή είναι να κοιτάξουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος. Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση ότι ένα καλό πρότυπο θα ήταν να έχουμε ένα μέγιστο πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ", είπε.
Πρόσθεσε πως η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες πιθανώς θα έλθουν σε 15 χρόνια. Επομένως, έαν ισχύει αυτό, θα ήταν παράξενο να αρχίσουμε να τις περιορίζουμε από τώρα, είναι πολύ μακριά".
Αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, καθώς με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες η Ελλάδα δαπανά λιγότερο από το 15% του ΑΕΠ της για το χρέος όμως στις Βρυξέλλες αναλυτές εκτιμούν ότι με τέτοια ρύθμιση σε βάθος 30ετίας τότε οι αγορές θα μπορούν να αισθάνονται πιο ήσυχες ότι η Ελλάδα θα είναι πιο φερέγγυα.
Σχετικά με το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της Ελλάδας, είπε πως είναι θέμα προς συζήτηση εκτιμώντας ότι για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιρλανδία είναι αναγκάια η παρουσία του Ταμείου έστω και εάν αυτό δεν δανείζει.
Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι τα επιτόκια του Ταμείου δεν είναι τα καλύτερα δυνατά και ότι εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε νέα δάνεια από το ΔΝΤ δεν θα ήταν και τόσο αρνητικό για την ελληνική οικονομία.
Μόνο με ελάφρυνση χρέους συμμετέχει το ΔΝΤ
Ξεκάθαρο ως προς το γεγονός ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν ελαφρυνθεί σημαντικά το χρέος της χώρας είναι το ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο BBC, "το πρόγραμμα πρέπει να βασιστεί σε δυο πυλώνες: πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις από τη μεριά της Ελλάδας, στις συντάξεις, στη διοίκηση των τραπεζών και σε πολλά μεταρρυθμιστικά μέτωπα που δεν έχουν ακόμη αγγιχτεί και ο δεύτερος πυλώνας είναι μια επέμβαση στο χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο κατά τις εκτιμήσεις μας".
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με μεταφορά της συζήτησης όμως για το Νοέμβριο τάχθηκε ο Πιέρ Μοσχοβισί, μιλώντας στο Bloomberg.