Το πόρισμα αναμένεται να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, προκειμένου το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Ριζικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το πόρισμα αναμένεται να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, προκειμένου το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο για περικοπές σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ το 2016, αφού θα πρέπει να καλυφθεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που παραμένει ως άνοιγμα από τον μνημονιακό στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι με αυτές τις αποδοχές -αθροιστικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις- είναι περίπου 800.000.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε την περίπτωση να επιβληθεί νέος φόρος στα υψηλά εισοδήματα για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Ερωτηθείς χαρακτηριστικά εάν συμφωνεί με την επιβολή φόρου στον πλούτο για τις συντάξεις, ο υπουργός απάντησε:
"Για το φόρο προφανώς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα πρόταση για τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων. Όλα είναι υπό αξιολόγηση. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες".
Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Επιτροπής, προτείνει ενιαίους κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές και εφαρμογή στην ουσία του μοντέλου ΙΚΑ για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ανεξάρτητα πόσα θα είναι τα ταμεία, οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι ίδιες για όλους -ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες- το ίδιο και οι παροχές. Αυτό θα σημάνει αύξηση των εισφορών σε ορισμένα ταμεία, όπως για παράδειγμα στον ΟΓΑ.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή προτείνει νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων.
Η επιτροπή προτείνει επίσης η βασική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να διατυπώνει τη διαφωνία του. Ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε να δίνεται σε όλους ανεξαιρέτως και το κόστος να καλυφθει από τη φορολογία.
Ο κ. Κατρούγκαλος δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 55%. Επειδή θα υπολογιστεί ξανά το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, αυτό ενδεχεται να μειωθεί στο 55% – 60%. Δηλαδή σήμερα σε έναν συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη θα είναι 550 με 600 ευρώ. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε έναν συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ ο συνταξιούχος παίρνει το 65%, δηλαδή 650 ευρώ σύνταξη.