Με έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εκ των έσω αντιδράσεις, ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το οποίο εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο.
Με έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εκ των έσω αντιδράσεις, ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το οποίο εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο.
Οι εισηγητές των κομμάτων εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο, ενώ επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά, μιλώντας για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου, έχει πολλά σκοτεινά σημεία και "προβληματικές" απέναντι στο ευρωπαϊκό δίκαιο διατάξεις.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του στη διαδικασία-εξπρές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης αποχώρησε το πρωί από τη συζήτηση, λέγοντας: "Επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 21:15 ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10:00 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες. Επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους δέκα σοφούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα αποχωρήσω από αυτή τη συνεδρίαση".
Όταν δε ο Νίκος Παπάς απάντησε πως το νομοσχέδιο έχει δοθει στη διαβούλευση από τον Ιούλιο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αναζητεί τρόπο να το καταψηφίσει, οι τόνοι ανέβηκαν κι άλλο, με τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη να τονίζει ότι "ο κοινοβουλευτικός και νομοθετικός χρόνος δεν είναι ταυτόσημος χρονικά με τη δημόσια διαβούλευση".
Ο βουλευτής ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι "το νομοσχεδιο είναι διάτρητο, έχει πολλά σκοτεινά σημεία και σημαντικά νομικά ζητήματα" και τόνισε ότι "θα καταπέσει μετά από ελάχιστο χρόνο", καθώς -όπως είπε- "δεν μπορεί να σταθεί", ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε "ανέκδοτο" τον στόχο της κυβέρνησης "να μαζέψει 350 εκατ. από μια αγορά που έχει 160 εκατ. τζίρο".
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ έθεσε προς απάντηση το ερώτημα "ποιος ο λόγος που ένα τέτοιο νομοσχέδιο το οποίο αγγίζει τα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας των ΜΜΕ, πρέπει να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος", ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κάλεσε εμφατικά την κυβέρνηση να εξηγήσει "ποιος είναι ο λόγος που αυτό το ν/σ εισάγεται ως υπερεπείγον".
Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς έκανε καυστικά λόγο για "υπουργό ρυθμιστή και χειριστή της δημόσιας, παγκόσμιας εικόνας της χώρας στο εξωτερικό". "Όλα συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο. Γιάννης κερνάει και το κράτος ακολουθεί. Το θεωρούμε κάπως… παράταιρο" δήλωσε από το βήμα της επιτροπής της Βουλής.
Σε δική του δήλωση από το περιστύλιο, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε κι εκείνος στον κ. Παππά, λέγοντας πως "με το νέο νόμο που ετοίμασε χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας". "Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια" επισήμανε.
Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική καθώς θεωρούν -όπως είπε- ότι "αυτό το ν/σ καθιστά τον υπουργό υπεύθυνο για τα ΜΜΕ παντοδύναμο", ο Νίκος Παππάς είπε πως "η μόνη αρμοδιότητα που μένει, επειδή η δημοπρασία θα γίνει από το ΕΣΡ, είναι ο αριθμός των αδειών και το τίμημα". "Η συλλογιστική, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλες συλλογιστικές, είναι ότι είμαστε έτοιοι να πάμε σε βιώσιμα σχήματα" υπογράμμισε ο υπουργός.