Νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας - δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων θα επιχειρηθεί αύριο το μεσημέρι στις 13:00, μετά το σημερινό απόλυτο ναυάγιο στις συνομιλίες. Η απόσταση ωστόσο που χωρίζει τις δύο πλευρές μαρτυρά πως δύσκολα θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης.
Νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας – δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων θα επιχειρηθεί αύριο το μεσημέρι στις 13:00, μετά το σημερινό απόλυτο ναυάγιο στις συνομιλίες. Η απόσταση ωστόσο που χωρίζει τις δύο πλευρές μαρτυρά πως δύσκολα θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης.
Ενδεικτική δε της στάσης της Αθήνας απέναντι στις απίστευτες αξιώσεις των δανειστών -που θέλουν να προστατεύονται από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μόνον όσοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας- είναι η φράση που έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, "θα έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων".
Οι βασικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη είναι οι εξής:
Οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προτείνει προστασία για ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ για αγαμο, 250.000 για ζευγάρι και επιπλέον 25.000 ανά παιδί έως τα τρία, δηλαδή μέγιστο ποσό 325.000 ευρώ.
Ως εισοδηματικά κριτήρια το κουαρτέτο ζητά να είναι κοντά στα όρια της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, 8.180 ευρώ το άτομο ετησίως ή 680 ευρώ εισόδημα το μήνα. Για ζευγάρι θέτει όριο περίπου 14.000 ευρώ, 16.000 ευρώ για οικογένεια και 3.350 ευρώ επιπλεον για κάθε παιδί έως τα τρία. Αντίθετα, η κυβέρνηση προτείνει οικογενειακό εισοδηματικό όριο τις 35.000 ευρώ ετησίως.
Οι δανειστές ζητούν προστασία για συνολικά χρέη έως 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έως 200.000 ευρώ.
Με τις απαιτήσεις των δανειστών προστατεύεται περίπου 1 στους 6 δανειολήπτες, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης προστατεύονται 7 στους 10, κάτι που δείχνει περίτρανα τη χαώδη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, οι όποιες αλλαγές επέλθουν στον νόμο Κατσέλη, θα αφορούν αιτήσεις υπαγωγής δανειοληπτών που θα γίνουν από δω και πέρα.
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για να προστατευθούν οι δανειολήπτες από πλειστηριασμούς ξεπερνούν τις 170.000, την ώρα που 300.000 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο κόκκινο.