Για πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής των προσφύγων κατά 30.000 θέσεις έως το τέλος του χρόνου κάνουν λόγο με κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες των χωρών που βρέθηκαν στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη.
Για πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής των προσφύγων κατά 30.000 θέσεις έως το τέλος του χρόνου κάνουν λόγο με κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες των χωρών που βρέθηκαν στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη.
Η ΕΕ δεσμεύεαι να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με παροχή επιδοτήσεων ενοικίου αλλά και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες, αναφορικά με τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης", ανέφερε η δήλωση.
Σχετικά με την Τουρκία, η δήλωση της συνόδου στέκεται στην ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Γίνεται όμως και λόγος για ανάγκη αναβάθμισης του προγράμματων κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο καθώς εκτιμάται ότι η ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Σχετικά με την ΠΓΔΜ, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη λήψης άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για τη φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι δημιουργούνται 100.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στις χώρες της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015.
Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ -της οποίας οι θέσεις φαίνεται ότι υιοθετήθηκαν- τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των hotspots, ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ. "Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Ευρώπη", είπε η κα Μέρκελ.
Οι βαλκανικές χώρες φοβούνται ότι εάν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της, θα εγκλωβιστούν νοτιότερα εκατονταδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Το φόβο αυτό εξέφρασε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Σέραρ ενώ ο Κροάτης ομόλογός του, Ζόραν Μιλάνοβιτς αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν ελέγχει τα σύνορά της μαζί με την Τουρκία, δείχνοντας ότι δεν κατανοεί την κατάσταση στο Αιγαίο.
Το βρετανικό δίκτυο Skynews έκανε ρεπορτάζ σε καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο, υπό βροχή, καταγράφοντας τραγικές συνθήκες και μαρτυρίες.