Για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών προς την Αθήνα αναφορικά με την άρση της προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων ή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς στο μέγαρο Μαξίμου.
Για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών προς την Αθήνα αναφορικά με την άρση της προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων ή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις απαιτήσεις απαράδεκτες διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της για κάλυψη τουλάχιστον του 70% των κόκκινων δανείων ενώ για τον ΦΠΑ στα νησιά επικαλέστηκε την ηθική που υπαγορεύει ότι δεν μπορεί οι νησιώτες να ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ.
"Ζητήματα πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής θα έλεγα. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων και τους δίνουν από το φαγητό τους, ενδεχομένως και από την στέγη τους, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να έχουν στέγη αυτοί οι άνθρωποι έστω και προσωρινή με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, την ίδια στιγμή δεχόμεθα πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες πολίτες. Εξήγησα στον κ. Σουλτς ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσει", είπε ο κ. Τσίπρας.
Από τη μεριά του, ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τα αιτήματα του Έλληνα πρωθυπουργού δίκαια, διαβεβαιώνοντας ότι τα έχει συζητήσει με τον επίτροπο Μοσκοβισί και πως θα τα διαβιβάσει και στους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σουλτς τα χαρακτήρισε "συμβολικά θέματα" και εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατευτεί με όλα τα δυνατά μέσα, καλύπτοντας όμως και τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί καθώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, όχι με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά με τους επενδυτές από την δράση των οποίων στην Ελλάδα θα κριθεί το εάν η χώρα θα αποκτήσει βιώσιμο μέλλον.
Σε ερώτηση για το εάν το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυο παράλληλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στο ανθρώπινο καθήκον της έχοντας ως κίνητρο τη διεκδίκησή της αλλά απαιτώντας ούτως ή άλλως δίκαιη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν και όχι να μπαίνουν επιπρόσθετες απαιτήσεις από κάποιους που "παίζουν παιχνίδια".
Επίσης, ο κ. Τσίπρας δίχως να αναφέρει όνομα άφησε σαφείς αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για Grexit, σήμερα με αυτή την προσφυγική κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, "αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι".
Ωστόσο, ο Πιέρ Μοσχοβισί που την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ανέφερε σε οξείς τόνους ότι η Κομισιόν δεν εξετάζει θέμα χαλάρωσης των όρων της συμφωνίας και άφησε μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν οι συνθήκες ως έκτακτες μόνο όμως για συγκεκριμένες πληρωμές.
"Η Κομισιόν έχει μια πυξίδα. Τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και πρέπει να εφαρμόζονται. Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια άλλη πυξίδα, την εφαρμογή του μνημονίου και του προγράμματος και τίποτα δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να χαλαρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πραγματικά στο πλαί της Ελλάδας για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων", είπε.