Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μιλούν στο Mega Έλληνες άνθρωποι του πνεύματος, που ζουν ή έχουν ζήσει στη γαλλική πρωτεύουσα, δίνοντας τις δικές τους ερμηνείες για τη σημασία των επιθέσεων για τη Γαλλία, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μιλούν στο Mega Έλληνες άνθρωποι του πνεύματος, που ζουν ή έχουν ζήσει στη γαλλική πρωτεύουσα, δίνοντας τις δικές τους ερμηνείες για τη σημασία των επιθέσεων για τη Γαλλία, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Για την "11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης" μιλά η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φρίκη από αυτό που έγινε τη 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν" σημειώνει.
Για ένα τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη και τον κόσμο μιλάει η συγγραφέας Άλκη Ζέη, τονίζοντας ότι η ανάγκη να βρεθεί λύση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. "Δεν μπορεί τη μια μέρα το αεροπλάνο το ρωσικό, την άλλη η καρδιά της Γαλλίας. δεν γίνεται! Κάτι πρέπει να γίνει" αναφέρει.
Συχνή επισκέπτης του Μπατακλάν και η ίδια, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου μιλά για μία επίθεση ενάντια στον δυτικό τρόπο ζωής, ο οποίος όμως -όπως επισημαίνει- δεν πρόκειται "να ολισθήσει στη βαρβαρότητα επειδή το επιζητούν βάρβαροι πληθυσμοί". Η ίδια κάνει λόγο για μια κατάσταση που είναι "δημιούργημα του Ισλάμ, το οποίο είναι ενδογενώς πολεμοχαρές" και προσθέτει πως "εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, χρειαζόμαστε δυναμικές λύσεις ώστε να σταματήσει αυτή εισροή τζιχαντιστών στη Δύση άρα και η δράση τους".
Ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς σχολιάζει πως εάν κάποιος "έχει διαβάσει την ιστορία, ξέρει τι γίνεται" για να συμπληρώσιε πως "προσωπικά δεν τον εξέπληξε το γεγονός που συνέβη". "Αναρωτιόμουν πότε θα γίνει και πώς δεν είχε γίνει πιο νωρίς. Και περιμένω κι άλλα. Να μην ξεχνάμε πως εμείς έχουμε δημιουργήσει τα πιο πολλά τέρατα που βρίσκουμε στο δρόμο μας τώρα" τονίζει.
Ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, που τον Δεκέμβριο του 1945 ήταν ανάμεσα στους 150 Έλληνες φοιτητές του πλοίου "Ματαρόα", μιλά για "ύβρις στην έννοια του ανθρώπου" αλλά και για τις ευθύνες των "ισχυρών". "Σπούδασα και αγάπησα το Παρίσι άλλες εποχές, εποχές αισιόδοξες, οραμάτων, ελπίδων -λέει- και μου είναι ακατανόητο να φανταστώ το Παρίσι σκοτεινό, άδειο, τρομαγμένο. Αυτό που έγινε είναι μια ύβρις κατά τη γνώμη μου στην έννοια του ανθρώπου. Αλλά δεν μπορεί να μην σκέφτεται κανείς αυτή την άφρονα εξωτερική πολιτική των ισχυρών του πλανήτη μας, ακόμη και της ίδιας της Γαλλίας".
Ο σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας, που μένει στη γειτονιά όπου έγιναν επιθέσεις θεωρεί πως τα χτυπήματα είχαν στόχο τις ευρωπαϊκές ιδέες. "Το γεγονός ότι ένας τουλάχιστον από τους τρομοκράτες είναι Γάλλος θα δώσει δύναμη στη Μαρίν Λεπέν. Είναι σαφές ότι η επίθεση στοχεύει στον πολιτισμό μας" δηλώνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Στην ίδια εφημερίδα μιλά και ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο οποίος μιλά για τον ισλαμισμό ως το καταφύγιο των ταπεινωμένων και προβλέπει πως "θα γίνουν κι άλλες εκρήξεις, πολύ έντονες". "Είναι άνθρωποι από καταπιεσμένες χώρες που αισθάνονται ταπεινωμένοι από τη Δύση. Και ο ταπεινωμένος άνθρωπος δεν κάνει ελεγχόμενη εξέγερση" υπογραμμίζει.