Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική ακολουθία των 6,4 Ρίχτερ στη Λευκάδα, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και 8 τραυματίες. Το φαινόμενο δεν ξάφνιασε τους σεισμολόγους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του Ιονίου έχει δώσει και στο παρελθόν πολύ ισχυρούς σεισμούς, ενώ μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική ακολουθία των 6,4 Ρίχτερ στη Λευκάδα, που άφησαν πίσω του δύο νεκρούς και 8 τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, καθώς και αρκετές καταστροφές.
Το φαινόμενο δεν ξάφνιασε τους σεισμολόγους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του Ιονίου έχει δώσει και στο παρελθόν πολύ ισχυρούς σεισμούς, ενώ μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αναφέρει ότι "το φαινόμενο φαίνεται να εξελίσσεται φυσιολογικά", προσθέτοντας πως "είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ήταν το κυρίως γεγονός". "Περιμένω ακόμα μερικούς ισχυρούς μετασεισμούς για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού" σημειώνει.
Ο κ. Τσελέντης, παράλληλα, προειδοποιεί ότι "τη νύκτα είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 5R" και συστήνει στους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές να φροντίσουν να ελαχιστοποιήσουν τη σεισμική επικινδυνότητα στο εσωτερικού των σπιτιών με στερέωση αντικειμένων, να αποφύγουν παλιά σπίτια ή σπίτια όπου τα κλιμάκια εντόπισαν προβλήματα και να έχουν πάντα έναν φακό δίπλα τους.
Μιλώντας στο Mega, και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης δήλωσε πως "θα χρειαστεί να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας για να έχουμε καθαρή εικόνα για το αν πρόκειται για το κύριο γεγονός ή αν υπάρχει κάτι άλλο που έπεται".
Ο κ. Καραστάθης, πάντως, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο τα 6,4 Ρίχτερ να προκαλέσουν ένα "φαινόμενο ντόμινο". "Ο σεισμός είναι μεγάλος και θα μπορούσε να ενεργοποιήσει γειτονικές ζώνες, ωστόσο ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά λόγω των δύο μεγάλων κλάδων βόρεια και νότια που έχουν δώσει σεισμούς κατά το παρελθόν" ανέφερε.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, "ο σεισμός προήλθε από ρήγμα που είναι προς τα βορειοανατολικά του ρήγματος της Κεφαλονιάς που έδρασε στον σεισμό του 2014 και στο νότιο άκρο του ρήγματος που έδρασε στον σεισμό της Λευκάδας το 2003, από μια ενδιάμεση περιοχή που δεν είχε θραυστεί και σήμερα έσπασε".
Σε δηλώσεις του από τη Λευκάδα όπου βρέθηκε λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές είναι "σε πλήρη ετοιμότητα" και "αξιολογούν τα δεδομένα".
"Κινηθήκαμε άμεσα, σε τρεις ώρες ήμασταν στη Λευκάδα. Έχουμε εγκαταστήσει άλλα τρία όργανα στην περιοχή και προσπαθούμε να διακρίνουμε πώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία. Κάνουμε αποτίμηση των ζημιών, οι οποίες είναι εντοπισμένες στη Βασιλική και το Αθανι, κοντά στο επίκεντρο, και αφορούν κυρίως παλιές κατασκευές, κτίσματα και υποδομές" ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Για "σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις για σεισμό τέτοιου μεγέθους" έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι η περιοχή "έχει υψηλό επίπεδο αντισεισμικής προστασίας και γενικά καλό επίπεδο κατασκευών".
Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία του κ. Λέκκα στο Mega για τον βράχο που αποκολλήθηκε και προκάλεσε τον θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας στην περιοχή της Βασιλικής. "Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί, εγώ σε τριάντα αποστολές που έχω πάει στο εξωτερικό τέτοια εικόνα δεν έχω αντικρύσει. Είναι κάτι το εξωφρενικό, το απίθανο!" είπε.