Συγκρότηση διακομματικών επιτροπών διαλόγου για το "καυτό" ζήτημα του ασφαλιστικού, αλλά και για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναμένεται να προτείνει αύριο ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους.
Συγκρότηση διακομματικών επιτροπών διαλόγου για το "καυτό" ζήτημα του ασφαλιστικού, αλλά και για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναμένεται να προτείνει αύριο ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης να τεθεί επικεφαλής στη διακομματική για το ασφαλιστικό, η οποία θα έχει ως έργο να μελετήσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από τα κόμματα προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει η διακομματική που θα συγκροτηθεί να έχει ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και επικεφαλής έναν συνταγματολόγο κύρους.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκαλείται αύριο στις 12 το μεσημέρι, με τις πρώτες αντιδράσεις των αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξιας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό.
Εκτός από τα όσα προκύπτουν από τους διαλόγους του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που έχουν ταχθεί τόσο κατά μιας συζήτησης για το ασφαλιστικό όσο και κατά της δημιουργίας επιτροπών αρμόδιων για το θέμα, ο Στ. Θεοδωράκης έδωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, το στίγμα των προθέσεών του.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε πως η πρότασή του για το ασφαλιστικό θα γίνει θεσμικά στη Βουλή και σε καμία περίπτωση αύριο στο προεδρικό μέγαρο, ενώ εκτίμησε ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να κάνει επιτροπές και υποεπιτροπές ώστε να απασχολείται η αντιπολίτευση και να κυβερνά ευκολότερα.
Οι επίσημες προσκλήσεις προς τους αρχηγούς έγιναν διά τηλεφώνου σήμερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό να εξηγεί στους συνομιλητές του τους λόγους για τους οποίους ζητεί να συγκληθεί το συμβούλιο, τονίζοντας τη σημασία του να ανοίξει ο διάλογος για τα μεγάλα θέματα: Προσφυγικό, ασφαλιστικό και αναθεώρηση Συντάγματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να υπογράμμισε πως η συναίνεση "δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο" και πως "επιδίωξη, κατ' αρχάς, είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και η σύνθεση, αν διαπιστώσουμε ότι είναι εφικτή".
Εν όψει της αυριανής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σε δήλωσή του εξερχόμενος υπογράμμισε την ανάγκη να χαραχθεί μέσα από τον διάλογο των πολιτικών δυνάμεων μια "εθνική κόκκινη γραμμή" στο ασφαλιστικό. Ο υπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις, ενώ ως "κόκκινη γραμμή" όρισε και τη βιωσιμότητα και δικαιοσύνη του συστήματος.
H συνομιλία Τσίπρα – Πλακιωτάκη
Η συνομιλία με τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη ξεκίνησε με τον πρωθυπουργό να δίνει τις ευχές του στον πρόεδρο της ΝΔ , ο οποίος ξέκοψε κάθε προσπάθεια για συμφωνία. Μεταξύ των δύο διεμήφθη ο εξής διάλογος:
Αλ.Τσίπρας: Συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε, έλειπα χθες γι' αυτό δεν σας τηλεφώνησα. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο αρχηγών για να σας ενημερώσω για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Γ. Πλακιωτάκης: Άργησες. Η ΝΔ θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Θα έρθω για ν' ακούσω.
Αλ.Τσίπρας: Καταλαβαίνω ότι η συναίνεση είναι δύσκολη, ωστόσο ένας διάλογος καλό είναι να γίνει.
Σε δήλωσή του λίγο αργότερα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι η κίνηση Τσίπρα "παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η ΝΔ, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο". "Θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα" ξεκαθάρισε.
Ο διάλογος Τσίπρα – Γεννηματά
Η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά ήταν σε πιο έντονο ύφος, όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν κατηγορηματική πως θέματα όπως το ασφαλιστικό δεν συζητούνται μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά στη Βουλή. Μεταξύ των δύο φαίνεται πως υπήρξε ο εξής διάλογος:
Φ. Γεννηματά: Το προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέματα όμως, κυβερνητικής πολιτικής όπως το ασφαλιστικό, όχι
Αλ. Τσίπρας: Το ασφαλιστικό θεωρώ ότι είναι μείζον θέμα
Φ. Γεννηματά: Ας μας είχες καλέσει όταν συγκροτούσες επιτροπές σοφών. Αν θες να μας ενημερώσεις, έλα στη Βουλή και ας έρθεις εσύ ή ο κ. Κατρούγκαλος να μας μιλήσεις.
Αλ. Τσίπρας: Να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου και για το Ασφαλιστικό και το Σύνταγμα.
Η κ. Γεννηματά έστειλε μάλιστα και επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρει ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αλλά δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ από το βήμα του συνεδρίου της ΟΤΟΕ διεμήνυσε: "Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα".
Το "όχι" του Δ. Κουτσούμπα
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού πως το ΚΚΕ δεν θα μετέχει στη σύσκεψη των αρχηγών, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία βάση για συνεννόηση και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό.
"Το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει γιατί θα καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης δήθεν εθνικής ομοψυχίας" δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Τι είπαν Τσίπρας – Θεοδωράκης
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε -σύμφωνα με τα στελέχη του Ποταμιού- ότι δεν του έχουν επιστοσύνη και του επισήμανε ότι δεν θα βάλει πλάτη για να κοπούν συντάξεις, ενώ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο διάλογος μεταξύ των δύο ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες ο εξής:
Στ. Θεοδωράκης: Eσύ τορπίλησες το καλοκαίρι τη συνεργασία
Αλ.Τσίπρας: Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Μου είχαν φύγει 40 βουλευτές
Στ. Θεοδωράκης: 'Οταν ήσουν στην αντιπολίτευση, δεν συναινούσες σε τίποτα
Αλ. Τσίπρας: Όλοι -όταν είμαστε στην αντιπολίτευση- κάνουμε τις υπερβολές μας. Έτσι θα συνεχίσουμε;
Στ. Θεοδωράκης: Τώρα πια όμως δεν σου έχουμε εμπιστοσύνη. Tο Ποτάμι κάνει συνεχώς προτάσεις τις οποίες πετάτε στο καλάθι των αχρήστων. Για ποια συναίνεση μιλάς;
Αλ. Τσίπρας: Εσύ δεν είσαι ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ να κουβαλάς τα βαρίδια του ασφαλιστικού
Στ. Θεοδωράκης: Έχουμε δική μας πρόταση. Δεν έχει σχέση με τη δική σου ούτε με των άλλων. Εσύ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ διαδήλωνες κατά του νόμου Γιαννίτση.
Οι προθέσεις Λεβέντη
Ο Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε ύπερ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τεχνοκράτες, δήλωσε όμως ότι αν ο κ. Τσίπρας αποδεχτεί τα 9 σημεία που του πρότεινε η Ένωση Κεντρώων, συζητά το ενδεχόμενο στήριξης του κυβερνητικού σχήματος.