Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την επίτευξη συναίνεσης στο αυριανό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 12 το μεσημέρι, καθώς ήδη οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν στον πρωθυπουργό τις διαφωνίες τους ειδικά για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών τηλεφωνικών επαφών που έγιναν σήμερα.
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την επίτευξη συναίνεσης στο αυριανό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 12 το μεσημέρι, καθώς ήδη οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν στον πρωθυπουργό τις διαφωνίες τους ειδικά για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών τηλεφωνικών επαφών που έγιναν σήμερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι στην ατζέντα του περιλαμβάνει – εκτός από το ασφαλιστικό – το προσφυγικό και την συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο όλοι οι συνομιλητές του εμφανίστηκαν αρνητικοί στην προοπτική να προσφέρουν συναίνεση για το ασφαλιστικό.
Και η κυβέρνηση, ωστόσο, κρατάει χαμηλό προφίλ, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Πώς αντιδρούν τα κόμματα
Στη Νέα Δημοκρατία, αποφασίστηκε να παραστεί στη συνάντηση ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος για το λόγο αυτό άλλωστε είχε σειρά επαφών τόσο με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά, Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη, όσο και με κορυφαία στελέχη της παράταξης και τους τέσσερις υποψήφιους για την αρχηγία στη ΝΔ.
Σύμφωνα με τη Συγγρού, κατά τη συνομιλία που είχε ο κ. Πλακιωτάκης με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του έδωσε συγχαρητήρια για την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος, διευκρινίζοντας πως κατανοεί ότι η συναίνεση είναι δύσκολη, ωστόσο ένας διάλογος είναι καλό να γίνει. Από την πλευρά του, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: “Άργησες. Η ΝΔ θα ανταποκριθεί στον θερμικό της ρόλο. Θα έρθω για να ακούσω”.
Όπως μεταδίδει η Ράνια Τζίμα, η ΝΔ δεν θα δεσμευτεί για τίποτε και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, που θα γίνει μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αν και οι κ. Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας ζήτησαν η ΚΟ να συνεδριάσει πριν, από τη Συγγρού διαμηνύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό καθώς δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης αυτής.
Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έγινε σε έντονους τόνους, όπως λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό πως θα παραστεί στο προεδρικό μέγαρο, ωστόσο δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό. “Αν επιθυμούσες να δοθεί σημασία στο ασφαλιστικό , να μας είχες καλέσει νωρίτερα, όταν συγκροτούσες επιτροπές σοφών. Αν θες να μας ενημερώσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σου στο ασφαλιστικό κάνε προ ημερησία διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και ας έρθεις εσύ ή ο κ.Κατρούγκαλος να μας μιλήσεις”, φέρεται να είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε πως δεν θα παραστεί καν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, "γιατί θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο", όπως αναφέρει ο Περισσός.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη το πρωί στην Κοινωνία Ώρα Mega: “Δεν θα μας πείσει κάποιος αυτή τη στιγμή ότι καίγεται η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Το βάζει μπροστά γιατί χρειάζεται ένα άλλοθι εθνικού θέματος με όχι μόνον εσωτερική αντανάκλαση όπως είναι το ασφαλιστικό”.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως θα αποδεχτεί την πρόταση και θα παραστεί στη σύσκεψη, ωστόσο δεν θα συναινέσει για το ασφαλιστικό και θα προτάξει το θέμα του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος των δύο ανδρών είχε ως εξής: Στ. Θεοδωράκης: “Το καλοκαίρι εσύ τορπίλισες το καλό κλίμα συναίνεσης που υπήρχε”. Αλ. Τσίπρας: “Όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας. Τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης”.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος διαμήνυσε πως επιμένει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τεχνοκράτες, πάνω στα εννέα σημεία που έχει προτείνει το κόμμα του. “Του είπα ότι θα έρθω και θα ακούσετε τις απόψεις μου γιατί εγώ ζητάω οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Μου λέει, τα έχω μελετήσει κι εγώ μαζί με συνεργάτες μου και είναι ώριμο το στάδιο να τα βάλουμε κάτω. Και θα ορίσουμε ραντεβού σε λίγες μέρες”, τόνισε ο Β. Λεβέντης.