Για την έντονη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο χθεσινό συμβούλιο αρχηγών μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Mega η Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε "προσχηματική" την κίνηση Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκλησή του θέτοντας το ερώτημα: "Χρειαζόταν να γίνει συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μας προτείνει 2 επιτροπές, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της Βουλής;".
Για την έντονη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο χθεσινό συμβούλιο αρχηγών μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Mega η Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε "προσχηματική" την κίνηση Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκλησή του.
"Χρειαζόταν να γίνει συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μας προτείνει 2 επιτροπές, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της Βουλής; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά" τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, τα πνεύματα ανάμεσα στην ίδια και τον κ. Τσίπρα οξύνθηκαν στη σύσκεψη όταν ο πρωθυπουργός "ήρθε σε αδιέξοδο βλέποντας ότι δεν περνούσε η προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις και να παραπλανήσει για μια ακόμη φορά τους Έλληνες".
"Άρχισε -είπε- να μου κουνά τον δάχτυλο και να με ρωτά πόσες περικοπές έχετε κάνει στις συντάξεις. Του είπα ότι έχουν γίνει περικοπές που παραδέχομαι ότι δεν οδήγησαν στη λύση του προβλήματος, αλλά όταν γίνονταν από το ΠΑΣΟΚ υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί".
Σήμερα, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, "γίνονται περικοπές με απόλυτη ευθύνη Τσίπρα, εκείνος τις συμφώνησε, πήρε μία χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και την έφτασε ξανά στην ύφεση και τα ελλείμματα". "Του το είπα και οξύνθηκαν τα πνεύματα και η συζήτηση" σημείωσε και πρόσθεσε:
"Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να κουνάς το δάχτυλο όταν έχεις φέρεις τη χώρα σε αυτό το σημείο και μάλιστα όταν έχεις επιλέξει να τα αντιμετωπίσεις μόνος σου και έχεις γυρίσει την πλάτη στην εθνική συνεννόηση".
Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως "έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας που επέλεξε να διαχειριστεί αυτό το σκληρό μνημόνιο και να περάσει τα νομοσχέδια από τη Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, με αυτή την πλειοψηφία".
"Θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του και θα πρέπει να πείσει και την τρόικα να κάνει υποχωρήσεις . Γι' αυτό κυβερνά, ας κυβερνήσει όμως επιτέλους. Δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να κυβερνά" υπογράμμισε με έμφαση.
Ερωτηθείσα γιατί τότε το ΠΑΣΟΚ στήριξε το καλοκαίρι τη συμφωνία του Ιουλίου, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι η ίδια πιστεύει στον διάλογο και τη συνεννόηση και είπε:
"Όταν η χώρα βρέθηκε σε οριακή κατάσταση, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε ευθύνη και κόστος πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι αναλογούσε σε κόμμα αντιπολίτευσης και δέχθηκα και επικρίσεις στο εσωτερικό του κόμματος γι' αυτό. Ήξερα πως επειδή η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν στο ναδίρ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών και της Βουλής δεν ξεκινούσε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η χώρα ήταν αντιμέτωπη με την καταστροφή και την περιθωριοποίηση".
Αναφερόμενη στην αμέσως επόμενη περίοδο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν πάνω σε έναν οδικό χάρτη ότι δεν θα γίνουν εκλογές αν όχι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως το μνημόνιο που έφερε "είναι πολύ βαρύ και δεν βγαίνει" και πως πρέπει "να βελτιώσουμε κάποια πράγματα και να αλλάξουμε τα πολύ υφεσιακά μέτρα".
Όπως είπε στο Mega, τον κάλεσε επίσης να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο ώστε να είναι βέβαιο ότι η χώρα θα μπορεί να κυβερνηθεί όταν θα γίνουν οι εκλογές με σταθερότητα".
"Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Επέλεξε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τη συνεννόηση που πέτυχε, τη συμφωνία 220 βουλευτών, 5 κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Σχημάτισε μια κυβέρνηση που έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη, με οριακή πλειοψηφία, ενώ γνώριζε πολύ καλά πόσο δύσκολη ήταν η συμφωνία που έπρεποε να εφαρμόσει" πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορέσει να περάσει το ασφαλιστικό με την πλειοψηφία που διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως "αυτή είναι μια άλλη συζήτηση". "Εάν δεν μπορεί, είναι άλλο ζήτημα. Να έρθει να μας πει δεν μπορώ, δεν έχω τη δεδηλωμένη…" σημείωσε, τονίζοντας πως η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως αντιπολίτευση είναι να βάλει τη δική της κόκκινη γραμμή και αυτό το έκανε ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ψηφίσει μειώσεις συντάξεων.