Τέλος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Τέλος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
"Σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει και ακυρώνει ένα προς ένα τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων των κυβερνήσεων των τεχνοκρατών", τόνισε και υποστήριξε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου".
Δήλωσε, μάλιστα, βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας της, λέγοντας:
"Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019. Κι εμείς μέχρι τότε θα αντέξουμε. Μακάρι να αντέξουν μέχρι τότεε και αυτοί που τώρα μας πολεμάνε".
"Ας ξεχάσουν", υπογράμμισε, "αυτά τα σενάρια της παρένθεσης και των οικουμενικών κυβερνήσεων", σημειώνοντας ότι η ίδια συζήτηση υπήρχε και στο διάστημα της επτάμηνης διαπραγμάτευσης.
Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα βρίσκεται απέναντι, δεν βρίσκεται εδώ", ενώ έκανε λόγο για μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων", αλλά και μια "αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες τώρα ούτε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού δεν μπορεί να κάνει και επιδίδεται διαρκώς σε μια αδιέξοδη αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική".
Έστρεψε ακόμη τα βέλη του και κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε ως "ουρά, δεκανίκι μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς που δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία".
Για ασφαλιστικό
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης σύσκεψης πολιτικών αρχηγών που κατέληξε σε ναυάγιο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι "η αντιπολιτευτική υποκρισία έχει ξεπεράσει κάθε όριο" και μίλησε για "σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων εκ των δανειστών".
"Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, πρόκειται για τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έβαλαν την υπογραφή τους και στήριξαν και ψήφισαν όχι μία, όχι δύο αλλά 11 διαφορετικές μειώσεις στις συντάξεις, συνολικής μείωσης που ξεπερνά το 40%", ανέφερε και πρόσθεσε:
"Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI το οποίο έφερε τα ασφαλιστικά ταμεία στο χείλος του γκρεμού με απομείωση των αποθεματικών τους μεγαλύτερη των 15 δισ. ευρώ. Εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίαζαν σε συνεργασία με την τρόικα και ψήφιζαν δεκάδες οριζόντιες περικοπέςκαι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και τι ειρωνεία. Αυτοί που μας καλούσαν τους επτά μήνες που επτά μήνες που διαπραγματευόμασταν σκληρά να κάνουμε πίσω για να σωθεί η χώρα και να καταργήσουμε μέσα σε μία νύχτα το ΕΚΑΣ, όχι βρίσκοντας ισοδύναμα από το '16 και για μία πενταετία".
Σχολιάζοντας το "όχι" που εισέπραξε στη σύσκεψη των αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
"Αρνούνται να συμβάλουν στην δημιουργία ενός κοινού διαπραγματευτικού μετώπου. Τίποτα παραπάνω δεν ζητήσαμε. Ούτε βοήθεια για να κυβερνήσουμε, ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις, ούτε στήριξη της πλειοψηφίας. Τίποτε από όλα αυτά. Να μας πουν αν κι αυτοί στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια να υπάρξει λύση που θα δίνει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς δωδέκατη επώδυνη μείωση στις συντάξεις".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "εδώ πλέον δεν έχουμε απλώς με μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο. Στην προσπάθεια τους να βλάψουν τη κυβέρνηση, βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων".
Μίλησε επίσης για υποκρίσια και από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος, "όχι για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν και τις απεργίες που πρέπει να στηριχθούν διότι είναι δύναμη για μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται όταν η κοινωνία αντιδρά".
"Αυτοί που έχουν το θράσος σήμερα να μιλάν ενώ τον Ιούλη διοργάνωναν συλλαλητήρια υπέρ του ναι σε όλα. Η ίδια συνδικαλιστική ηγεσία που έχει το θράσος σήμερα να μιλά", επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλίσει τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές και την ίδια στιγμή να μην αποφύγει το πρόβλημα, να επιχειρήσει να βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά γιατί το χρωστά στις επόμενες γενιές, όπως είπε.
Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με όσα κόμματα επιθυμούν στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια στη Βουλή, ενώ θα επιδιωχθεί και διάλογος στην Ευρώπη.
Επί της ουσίας του ζητήματος εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιάσει το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος, σημειώνοντας ότι το 0,6% έχει ήδη επιτευχθεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το υπόλοιπο 0,4% "μπορεί να βρεθεί χωρίς νέες επώδυνες περικοπές".
Κάλεσε, δε, τα κόμματα να πάρουν θέση στην πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ενώ διερωτήθηκε: "Ποιά είναι πρόταση αυτών που κυβερνούσαν 40 χρόνια τον τόπο; Τι έχουν να προτείνουν; Απολύτως τίποτα".
Για τη διαπραγμάτευση
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης στην πρόσφατη διαπραγμάτευση υπογραμμίζοντας ότι επιτεύχθηκαν "σημαντικά πράγματα σε συνθήκες πολύ δύσκολες".
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας έκανε λόγο για "κλίμα αμηχανίας και τρομοκρατίας στην κοινωνική βάση" από "κινδυνολόγους", σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων που προστατεύει όσους πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και από την άλλη αφαιρεί τη δυνατότητα από ορισμένους "στρατηγικούς κακοπληρωτές" να αξιοποιούν την προστασία.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση έγινε με όρους εκβιαστικούς και ενώ εκκρεμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υποστήριξε ότι η μάχη που δόθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια θετική έκβαση που προχωρά τη διαδικασία χωρίς απώλειες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία.
Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας, εξασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και υπήρξε μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που σειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογούμενων.
Χαρακτήρισε επίσης ως θετικές εξελίξεις τόσο τη διατήρηση του καθεστώτος για τις 100 δόσεις όσο και την εξέρευση ισοδυνάμων για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Κάλεσμα στους βουλευτές για "κοινωνική εξόρμηση"
Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές, τους οποίους κάλεσε να βγουν στο λαό και να μη διστάζουν να τού εξηγήσουν την αλήθεια.
Στόχος, όπως είπε, είναι να επιδιωχθεί η πλατιά κοινωνική συναίνεση και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "μια πλατιά εξόρμηση " στις γειτονιές, στα καφενεία, στους τόπους δουλειάς. "Μαζί μπορούμε να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη. Μαζί με το λαό, για το λαό αλλά μέσα στο λαό", τόνισε.