Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη όπου ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων επεισοδίων μεταξύ των μεταναστών που δεν τους επιτρέπεται η διέλευση στα Σκόπια και των προσφύγων που ζητούν να απομακρυνθούν οι μετανάστες για να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη όπου ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων επεισοδίων μεταξύ των μεταναστών που δεν τους επιτρέπεται η διέλευση στα Σκόπια και των προσφύγων που ζητούν να απομακρυνθούν οι μετανάστες για να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Στην περιοχή έχουν φτάσει δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ από κάθε σημείο της Βόρειας Ελλάδας για να μπορέσουν να διατηρήσουν μια εύθραυστη τάξη, μετά τους δύο γύρους επεισοδίων που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.
Από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προανήγγειλε δυναμική επέμβαση τις επόμενες μέρες.
"Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και η λύση αυτή προφανώς δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας και πιστεύω για όλα τα πολιτικά κόμματα αφού κανείς δεν θέλει να ασκείται βία ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε", είπε χαρακτηριστικά.
Το χρονικό των επεισοδίων
Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το πρωί ανάμεσα σε σε εγκλωβισμένους πρόσφυγες που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και μεταναστών που κρατούσαν κλειστό το σημείο διέλευσης.
Αργότερα, δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απομακρύνουν τους μετανάστες οι οποίοι είχαν αγκιστρωθεί πάνω στο συρματόπλεγμα, που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί.
Οι μετανάστες άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν και δεύτερη φορά να ανοίξουν το πέρασμα, χρησιμοποιώντας και πάλι χημικά εναντίον των μεταναστών, οι οποίοι κρατούσαν στην αγκαλιά τους ως ανθρώπινη "ασπίδα" ένα μωρό.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο μετά το θάνατο ενός Μαροκινού, ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία όταν ανέβηκε σε βαγόνι τραίνου, που ήταν σταματημένο στο σταθμό. Οι συμπατριώτες του κατέβασαν το πτώμα του και άρχισαν να το περιφέρουν κοντά στα συρματοπλέγματα, μπροστά στους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνθήματα.
Απειλές για Σένγκεν
Την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα με την Τουρκία.
Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε, μιλώντας στη Βουλή, ότι δυο Επίτροποι της συζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.
"Δύο επίτροποι έκαναν μια τέτοια συζήτηση εκτός συνεδρίασης. Επίσης αυτό το θέμα δεν τίθεται από την Ευρώπη, τίθεται από πολύ συγκεκριμένες χώρες και χώρους της Ευρώπης", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των επικριτών της χώρας μας είναι και ο επικεφαλής των φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ ο οποίος μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε: "Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τη βοήθεια της ΕΕ".
Ευρωπαϊκές πηγές εγκαλούν την Ελλάδα ότι δεν δέχεται τις 400 συσκευές καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων με την κυβέρνηση να απαντά ότι έχουμε ζητήσει 100 και μας έχουν δώσει μόνο 48.
Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κάτι που έγινε αποδεκτό, ενώ δέχεται τη Frontex ως ενίσχυση στο Αιγαίο.
"Αυτό έγινε σήμερα και όχι πριν από δύο μήνες γιατί δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε ακριβώς τις ανάγκες μας", εξήγησε ο κ. Μουζάλας.
Οι ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει έτοιμα τα hot spots, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι αυτό δεν αληθεύει, καθώς το hot spot στη Μυτιλήνη είναι έτοιμο, στη Χίο υπάρχει προσωρινή εγκατάσταση, τα hot spots στη Λέρο και στην Κω θα τα κατασκευάσει ο στρατός, ενώ στη Σάμο υπάρχει καθυστέρηση.
Πάντως η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι "η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους".