Το σχέδιο νόμου για το περιουσιολόγιο, σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία - κινητά και ακίνητα - στην εφορία, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο νόμου για το περιουσιολόγιο, σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία – κινητά και ακίνητα – στην εφορία, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική, ηλεκτρονική φόρμα, σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια εσωτερικού – εξωτερικού, τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, οχήματα, εναέρια μέσα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία, εταιρικά μερίδια και λοιπές κινητές αξίες, ακόμα και… άλογα κούρσας. Επίσης θα πρέπει να δηλωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και οι θυρίδες, χωρίς όμως να αναλύεται το περιεχόμενο τους.
Σε ό,τι αφορά κοσμήματα και έργα τέχνης θα δηλωθούν μόνο τα ασφαλισμένα, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της αποτίμησης τους. "Γρίφος" ωστόσο παραμένουν τα μετρητά… στο στρώμα, αν και υπάρχει σκέψη να δηλωθούν μόνο αφού "περάσουν" από κάποια τράπεζα, με εξαίρεση βέβαια από τα capital controls.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα είναι πολλά και ήδη έχει ενημερωθεί ο Τρύφων Αλεξιάδης, για τον κίνδυνο "ναυαγίου" στην προσπάθεια εντοπισμού του "μαύρου" χρήματος, πριν καλά – καλά λειτουργήσει το Περιουσιολόγιο. Οι ελεγκτές παραπονούνται ότι οι δυσκολίες ξεκινάνε με το… "καλημέρα", αφού η σύνδεση τους με το ειδικό σύστημα των τραπεζών είναι εξαιρετικά αργή. Όπως λένε, όταν καταφέρουν να υποβάλουν τελικά το ερώτημα για το αν ο ελεγχόμενος έχει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα, η απάντηση έρχεται σε 4 ή 5 ημέρες και όχι on line.
Το επόμενο αγκάθι αφορά στο κρίσιμο ερώτημα για τις κινήσεις των λογαριασμών, το οποίο πρέπει να είναι ξεχωριστό για κάθε λογαριασμό αλλά και κάθε έτος ελέγχου. Έτσι για φορολογούμενο με 20 λογαριασμούς, η υπηρεσία πρέπει να υποβάλει 200 ερωτήματα για έλεγχο της τελευταίας 10ετίας κι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι ειδική περίπτωση αλλά ο κανόνας στους ελέγχους που αφορούν στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ωστόσο το σύστημα δεν παρέχει στοιχεία για το προφίλ των ελεγχόμενων πριν από το 2005, με αποτέλεσμα ό,τι έγινε πριν το 2005 να μένει… στο απυρόβλητο.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν έχουν υπαχθεί όλες οι τράπεζες στο σύστημα ελέγχου κίνησης λογαριασμών. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στο να βρεθούν στοιχεία για λογαριασμούς σε τράπεζες που έχουν απορροφηθεί από άλλα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία.
Ακόμα κι αν καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει πιο λειτουργικό και αξιόπιστο το σύστημα ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει να ξεπεράσει ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο για να λειτουργήσει το Περιουσιολόγιο. Θα πρέπει να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το TAXIS, όχι μόνο για να διασφαλίσει την ασφάλεια και το απόρρητο όλων των στοιχείων, αλλά για να μην καταρρεύσει υπό τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα δεχθεί.