Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα, εκφράζοντας το φόβο ότι μία τέτοια δίκη θα ήταν χαμένη.
Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα, εκφράζοντας το φόβο ότι μία τέτοια δίκη θα ήταν χαμένη.
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για παιδαριώδες λάθος και ηττοπάθεια. "Η κυβέρνηση Σαμαρά έλαβε μια μεγάλη πρωτοβουλία παγκόσμιας δημοσιότητας για την επιστροφή των μαρμάρων και περίσσευε κάθε δήλωση ότι η υπόθεση αυτή αν πάει σε διεθνές δικαστήριο είναι χαμένη. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει. Δίνουμε επιχειρήματα στην άλλη πλευρά χωρίς λόγο" υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.
Ωστόσο σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και η χρήση του όρου Ελγίνεια από τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος σήμερα επιχείρησε να ανασκευάσει μέσω διευκρινίσεων.
"Η ονομασία που τους απέδωσε είναι λάθος νηπιαγωγείου. Και είναι υπουργός πολιτισμού" δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
"Συμφωνώ μαζί σας ότι το πολιτικώς ορθόν είναι να μην λέμε Ελγίνεια μάρμαρα. Θα έλεγα να μην λέμε καν μάρμαρα. Να λέμε αποκατάσταση του Παρθενώνα" ανέφερε σήμερα ο κ. Μπαλτάς.
Πάντως μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός επανήλθε λέγοντας ότι η απόφασή του αφορά την παρούσα συγκυρία και δεν αποκλείει μια δικαστική διεκδίκηση στο μέλλον. "Δεν είναι δυνατόν σε μια ζαριά όσο κι αν το ζάρι είναι 6-1 γερμένο, επειδή τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρότερα, σε μια άκαιρη στιγμή να πας σε δικαστική λύση ενός προβλήματος με τον κίνδυνο να χάσεις, όπου αν χάσεις, θάβεται η υπόθεση των μαρμάρων" τόνισε.
Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι "όταν κάτι τέτοιο δηλώνεται δημοσίως από την ελληνική πλευρά είναι σαν να παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει δίκιο στη διεκδίκησή της και να αναγνωρίζουμε το βάσιμο των επιχειρημάτων του βρετανικού μουσείου".
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στη Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου από το 1939. Η κυβέρνηση Σαμαρά επένδυσε αρκετά στην επικοινωνιακή στήριξη που προσέδωσε στο θέμα η παρουσία της Αμάλ Αλαμουντίν προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κλίμα στήριξης του ελληνικού αιτήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Το MEGA απευθύνθηκε στο δικηγορικό γραφείο της κυρίας Αλαμουντίν, που όμως δε θέλησε να σχολιάσει το θέμα.