Να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, κατά τις επαφές που θα έχει στο Νταβός. Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τον Σόιμπλε, ενώ θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, που βάζει αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Στο ταξίδι Τσίπρα στο Νταβός και στις κρίσιμες επαφές που θα έχει εκεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός εστιάζει το ενδιαφέρον του το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προωθηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή το ασφαλιστικό και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους.
Στις επαφές που θα έχει με τον Μάριο Ντράγκι, τον Γερμανό αντικαγκελάριο Γκάμπριελ, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει για τις ελληνικές θέσεις.
Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί και ενώπιος ενωπίω με τον πιο σκληρό διαπραγματευτή του Εurogroup, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ένα debate για το προσφυγικό και τη λιτότητα, όπου απέναντί του θα έχει τον -επίσης σκληρό- Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε και τον… πιο φιλικό, Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς.
Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό Canal+, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να συγκρουστεί.
Από την πλευρά τους, όπως έγινε σαφές και από το χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πιέζουν την Αθήνα να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, με προειδοποιήσεις για τη ρευστότητα στους επόμενους μήνες.
Στο χθεσινό Εurogroup ξεκαθαρίστηκε ακόμη ότι το ΔΝΤ παραμένει και θα συμμετέχει και στο σκέλος της χρηματοδότησης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στη "Handelsblatt" δεσμεύεται ότι η Αθήνα δέχεται τη συμμετοχή του Ταμείου.
Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ βάζει αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Με συνέντευξή της επίσης στον γερμανικό Τύπο, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή και γενναία ελάφρυνση χρέους, σημειώνοντας ότι καμία από τις προϋποθέσεις αυτές δεν έχει υλοποιηθεί και επιβεβαιώνει ότι η διαπραγμάτευση θα κρατήσει και στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.