Με σκληρή κόντρα "σφραγίστηκε" η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι διαρροές απο πλευράς Μαξίμου για τις συζητήσεις που έγιναν προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορεί το επιτελείο του πρωθυπουργού ότι ψεύδεται.
Με σκληρή κόντρα "σφραγίστηκε" η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι διαρροές απο πλευράς Μαξίμου για τις συζητήσεις που έγιναν προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορεί το επιτελείο του πρωθυπουργού ότι ψεύδεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στις 3 μετά το μεσημέρι την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι δύο άνδρες επέλεξαν να μιλήσουν στον ενικό και σε φιλικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι αιχμές από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.
Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη
Κατά πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς, στη συζήτηση έγινε ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα για τα εθνικά θέματα, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για το ασφαλιστικό, τη διαπραγμάτευση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και τη σύνθεση του ΕΣΡ, με το πρωθυπουργό να ζητά τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του ΕΣΡ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει πλάτη ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση του περιεχομένου της σημερινής συζήτησης υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό μια κίνηση καλής θέλησης για να μπορέσει η ΝΔ να στηρίξει, κίνηση που ήρθε λίγο αργότερα από τον Νίκο Παππά, ο οποίος δήλωσε πως εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα αποφασίσει η Βουλή και όχι ο αρμόδιος υπουργός.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ και να στηρίξει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Στο σκέλος αυτό της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι ειδικά κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της επιβαρύνθηκε η κατάσταση για το ασφαλιστικό, επιχείρημα που ο κ. Τσίπρας απέρριψε, καθώς θεωρεί ότι το ασφαλιστικό έχει δομικό πρόβλημα και η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά του.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε ακόμη τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει η παράταξή του το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει κάποια θετικά στοιχεία στο σχετικό νομοσχέδιο.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των μετακλητών, με τον Αλέξη Τσίπρα να το υποβαθμίζει, σημειώνοντας πως δεν οι εν λόγω υπάλληλοι δεν είναι πρόβλημα, με δεδομένο ότι η θητεία τους ούτως ή άλλως λήγει με τη λήξη της θητείας του κάθε υπουργού, και να τονίζει πως το ζήτημα είναι η διαφάνεια.
ΝΔ: Βολές για τις διαρροές – Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα
Την ίδια ώρα, από τη Συγγρού καταγγέλλουν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού… έβαλαν λόγια στο στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τις σχετικές διαρροές να έχουν ξεκινήσει ενώ οι πόρτες της συνάντησης ήταν ακόμη κλειστές, σημειώνουν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είτε έχουν ειδικές μεταφυσικές ικανότητες είτε αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός.
Όπως λένε από τη Συγγρού, μάλιστα, η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές και ακόμη πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα λόγια που του αποδίδονται για "αβάντες και ολιγάρχες".
Με βάση τα όσα αναφέρουν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε ουσιαστική ενημέρωση για το προσφυγικό, καθώς και για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τη χώρα.
Για το ΔΝΤ, από τη Νέα Δημοκρατία λένε πως δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση, ενώ για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι "ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015" και είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στην προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή.
Από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρουν ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες και ειδικότερα αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων, καθώς και στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.
Για το ΕΣΡ, σύμφωνα με τη Συγγρού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία και πως εάν αυτό συμβεί "ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσης εκκρεμότητας".
Παράλληλα,ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό πως η ΝΔ συζητά για τον εκλογικό νόμο στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία -όπως υπογράμμισε- "πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι 'κουτσή'" καθώς "η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό".
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι από τη δική του πλευρά θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους. "Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθεια. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική", είπε ο κ. Μητσοτάκης.