Αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων παρά τη συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων παρά τη συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ο Γ. Κατρούγκαλος πρότεινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό χαμηλότερες εισφορές για οσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και μίλησε για κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με το εισόδημα.
"Συζητήθηκε λοιπόν να υπάρξουν μέτρα για αυτούς που είναι πιο αδύναμοι. Ποιοι είναι οι πιο αδύναμοι; Οι νέοι επιστήμονες. Αυτοί που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Γι αυτούς ο πρωθυπουργός πρότεινε και προφανώς το δέχθηκαν οι συνομιλητές μας να μην υπολογίζεται σαν βάση τις εισφοροδοτικής τους ικανότητας, όπως όλους τους άλλους, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη αλλά το 80% αυτού του ποσού, όπως γίνεται για τους αγρότες. Επίσης τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας από την έναρξη επαγγέλματος να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Εξερχόμενοι πάντως της συνάντηση οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων δεν έδειξαν ικανοποιημένοι και αρκέστηκαν να δηλώσουν πως περιμένουν να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις.
"Σεβόμαστε ό,τι είναι ουσιαστικό και ό,τι είναι αναλογικό και ό,τι είναι προοδευτικό και ό,τι προσαρμόζεται. Εδώ έχουμε υπό το σημερινό καθεστώς δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστική εισφορά 9.300 ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν. Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων”, είπε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, είπε πως η συζήτηση ήταν παραγωγική και πρόσθεσε: "Ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του να έχει δουλειά".
Επίλυση και όχι απλή κατανόηση του προβλήματος ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός και τόνισε: "Εμείς ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ασάφεια, δημιουργική ή μη. Επομένως περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε και την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί".
Την ίδια ώρα, ιδιώτες γιατροί διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ συνδικαλιστές κατέλαβαν το γραφείο του γενικού γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης, Νίκου Φράγκου.