Την πεποίθησή του ότι “πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους” εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.
Την πεποίθησή του ότι “πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους” εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως όταν κανείς λαμβάνει μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια, ωστόσο, επισήμανε πως αυτό είναι λάθος πρακτική και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που παραβρέθηκε στη συνάντηση τόνισε πως “γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε και το μπλοκάκι και οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000-100.000 το χρόνο. Είπαμε ότι θέλουμε ένα σύστημα που δεν θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις άλλων. Στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών να μην είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοί που θα τραβάνε το κάρο. Να μοιράζονται τα βάρη αναλόγως”.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων αποδέχτηκαν το ανωτέρω, γιατί είναι λογικό, ενώ συζητήθηκε, όπως τόνισε, να ληφθούν μέτρα για τους πιο αδύναμους και τους νέους επιστήμονες. Όπως μετέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων να μην υπολογίζεται σαν βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη για τους νέους επιστήμονες, αλλά το 80% αυτού του ποσού. Πρότεινε, επίσης τα δύο πρώτα χρόνια της 5ετιας από την έναρξη του επαγγέλματος να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.
Οι δηλώσεις των προέδρων των επιστημονικών φορέων
Θετικά αποτίμησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι έγινε κατανοητό από τον πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου, “παρόλα αυτά επειδή η κατανόηση από την επίλυση του προβλήματος απέχουν πολύ αναμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση”. Μέχρι τότε, τόνισε, οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις “για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί”.
Για παραγωγική συζήτηση έκανε λόγο ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει σημαντικά όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαβίωσή τους και ζήτησε τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα δίνει προοπτική στον τόπο και στον νέο επιστήμονα.
“Σεβόμαστε ό,τι είναι ουσιαστικό, ό,τι είναι αναλογικό και προοδευτικό και μπορεί να προσαρμόζεται. Εδώ έχουμε δικηγόρο με 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστική εισφορά 9.300. Δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε βγαίνουν οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι να επιβιώσουν”, δήλωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος.
Χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, αναφέροντας πως η κυβερνητική πρόταση επιδέχεται κάποιων αλλαγών, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να προχωρήσει καθώς η χώρα δεν αντέχει. Θέτοντας μάλιστα το δίλημμα είπε: "Είτε μεταρρύθμιση του συστήματος είτε κατάρρευση του συστήματος".
"Είμαστε έτοιμοι και προχωράμε στις απαραίτητες αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες", είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να βοηθήσει με τις αλλαγές τους νέους δικηγόρους και επαγγελματίες και όχι εκείνους που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία και "διαδηλώνουν με τις γραβάτες".