Την υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο "μείζον εθνικό θέμα" που αφορά τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι στο ζήτημα αυτό "δεν χωρούν υπεκφυγές, παραπληροφόρηση, κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απ' όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Την υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο "μείζον εθνικό θέμα" που αφορά τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι στο ζήτημα αυτό "δεν χωρούν υπεκφυγές, παραπληροφόρηση, κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απ' όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η πραγματικότητα είναι ότι ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, είπε σημειώνοντας ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη "λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων" τα προηγούμενα 40 χρόνια, με το δημογραφικό πρόβλημα και με τις πολιτικές επιλογές τα χρόνια της κρίσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "εκρηκτική" την κατάσταση με το ασφαλιστικό και επισήμανε πως αν δεν ληφθούν μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει και θα υπάρξει αδυναμία πληρωμής συντάξεων.
Ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα κάνουν ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουν δηλαδή το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κάτι το οποίο χαρακτήρισε "στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη".
"Εμείς επιλέγουμε έναν δύσκολο δρόμο ευθύνης", υπογράμμισε και επιτέθηκε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες καθώς οδήγησαν την κατάσταση εδώ, αντί να φέρουν προτάσεις, "έρχονται τώρα και μας κουνάνε το δάχτυλο και παριστάνουν τους εισαγγελείς".
Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για "καταλήστευση" των αποθεματικών των ταμείων και υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος εκ των έσω και τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση:
"Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο στη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ και αρνηθήκατε, σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση, μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία, η ανάγκη για μεταρρύθμιση ξεπερνά τη συμφωνία… Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, που λεηλατήσατε τα ταμεία στα χρόνια της ανάπτυξης και δημιουργήσατε τις μαύρες τρύπες στα χρόνια της κρίσης, αντί να δημαγωγείτε, ελάτε να καταθέσετε προτάσεις".
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς ώστε να βάλουν πλάτη για να μην κοπούν εκ νέου οι συντάξεις και έθεσε προς την αντιπολίτευση το ερώτημα: "Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ;" ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες και όχι αόριστες απαντήσεις.
Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα
Παρουσιάζοντας από το βήμα της Βουλής τους βασικούς άξονες της πρότασης της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους αγρότες, ενώ μίλησε για βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την προστασία των πιο αδύναμων.
"Περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας προφανώς και υπάρχουν. Είμαστε ήδη σε ανοιχτό διάλογο με κοινωνικές ομάδες, εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και παρατηρήσεις, είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, αλλά με στοιχεία, όχι παραπληροφόρηση" ανέφερε.
Απευθυνόμενος συγκεκριμένα προς τους αγρότες και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις και τη στάση που κρατούν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: "Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και δεν προκρίνουμε την καταστολή των κινητοποιήσεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, ούτε θέλουμε να δυσφημήσουμε αγώνες. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι, αρκεί να έχουν και κατακτήσεις, να έχουν αποτέλεσμα".
Παράλληλα, είπε ότι διαχρονικά στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό, για να προσθέσει ότι τώρα που αυτό τους προσφέρεται από την αρχή, εκείνοι το αρνούνται. "Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, τα προβλήματα είναι κοινά και υπαρκτά" σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αναφέρθηκε και στη χθεσινή αναφορά του κ. Αποστόλου για "φοροφυγάδες", που προκάλεσε αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι "υπάρχει πράγματι μια γκρίζα ζώνη στην παραγωγή και διακίνηση και πρέπει να φωτιστεί", για να ξεκαθαρίσει όμως ότι "από αυτό δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι αγρότες αλλά οι μεσάζοντες".