Δύο ύποπτους τζιχαντιστές συνέλαβαν άνδρες της ΔΙΑΣ σε τυχαίο έλεγχο στην Αλεξανδρούπολη, με τον έναν εκ των δυο να έχει αποτελέσει μάλιστα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια.
Δύο ύποπτους τζιχαντιστές συνέλαβαν άνδρες της ΔΙΑΣ σε τυχαίο έλεγχο στην Αλεξανδρούπολη, με τον έναν εκ των δυο να έχει αποτελέσει μάλιστα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια.
Ο 29χρονος βοσνιακής καταγωγής, με σουηδικό διαβατήριο, το 2005 είχε συλληφθεί στη Βοσνία, ύστερα από έφοδο των βρετανικών αρχών στο σπίτι του, όπου είχαν βρεθεί ζώνη με εκρηκτικά και βίντεο με απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο.
Τότε, από την ανάλυση του βίντεο οι αρμόδιες αρχές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εικονιζόμενο πρόσωπο είναι ο 29χρονος.
Ο ίδιος είχε τότε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος, ενώ σήμερα συνελήφθη από κοινού με άνδρα καταγωγής από Υεμένη, ο οποίος επίσης έχει σουηδικό διαβατήριο.
Πάνω του βρέθηκαν δύο μαχαίρια, 6.400 κορώνες Σουηδίας, 1.250 ευρώ, 600 δολάρια, 3.600 λίρες Συρίας και δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία εξετάζονται από την ΕΥΠ.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί ποτέ από αρχές ασφαλείας της Ευρώπης για το γεγονός ότι ο 29χρονος βρισκόταν στη βόρεια Ελλάδα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα οι σουηδικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στην αντιτρομοκρατική, τουλάχιστον στην αλληλογραφία που τους έχουν αποστείλει οι ελληνικές αρχές.
Οι άνδρες φέρονται να ήρθαν αεροπορικώς από ευρωπαϊκή χώρα στην Αθήνα και κατόπιν να μετάβησαν με πούλμαν στην Αλεξανδρούπολη με τελικό προορισμό τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο τελωνείο Κήπων.
Ποιος είναι ο "Maximus"
Γεννημένος στο Σαράγεβο το 1987 ο Μισράντ Μπεκτάσεβιτς ορφάνεψε μικρός από πατέρα και το 1994 -κι ενώ μαινόταν ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία- μετακόμισε με τη μητέρα του και το νεώτερο αδελφό του στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου επισκεπτόταν συχνά ισλαμικό τέμενος.
Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στα πάτρια και το 2005 εξέφρασε για πρώτη φορά σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους την επιθυμία να ιδρύσει δικό του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην γενέτειρά του.
Ο "Μάξιμους", όπως έγινε αργότερα γνωστός με την κωδική του ονομασία, ήταν έτοιμος να δράσει. Ο Μπεκτάσεβιτς είχε ήδη προμηθευτεί 18 κιλά εκρηκτικών, καλώδια, συσκευές, πυροκροτητές, και μια ζώνη βομβιστή αυτοκτονίας.
Αλλά οι αρχές ήταν ήδη στα ίχνη του και λίγες μέρες αργότερα, στις 19 Οκτωβρίου του 2005, επέδραμαν στο σπίτι της θείας του στα περίχωρα του Σαράγεβο και τον συνέλαβαν μαζί με τον συνεργάτη του.
Η σύλληψή του προκάλεσε κινητοποίηση των αρχών σε Γαλλία, Βέλγιο και Βρετανία καθώς ο "Μάξιμους" είχε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιούνες Τσούλι, καταζητούμενο τότε απ' τις βρετανικές μυστικες υπηρεσίες – γνωστό και με το κωδικό όνομα "τρομοκράτης 007", που χρησιμοποιούσε στο διαδίκτυο.
Ο Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε στη Βοσνία το 2007, αρχικά σε 14 χρόνια κάθειρξη, ποινή που μειώθηκε στα οκτώ χρόνια στο εφετείο.
Δύο χρόνια αργότερα έγινε δεκτό το αίτημά του να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη Σουηδία. Κι όταν εξέτισε μέρος της ποινής του αποφυλακίστηκε απ' τις σουηδικές αρχές παρά το βεβαρημένο ιστορικό του.