Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για τον μάλλον ξεχασμένο πόλεμο στην Κορέα με φόντο τη μετεμφυλιακή Ελλάδα είναι δίχως αμφιβολία ένα πρωτότυπο αφηγηματικό εγχείρημα.
Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για τον μάλλον ξεχασμένο πόλεμο στην Κορέα με φόντο τη μετεμφυλιακή Ελλάδα είναι δίχως αμφιβολία ένα πρωτότυπο αφηγηματικό εγχείρημα.
«Ήταν πολλοί και από διαφορετικούς δρόμους οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή», λέει στο Web TV του Μega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη ο συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης για την «Πρωινή Γαλήνη» (εκδ. Μεταίχμιο).
«Καταρχήν βιωματικοί», όπως μας εξηγεί. «Άλλοι βυθισμένοι στο χθες, ο πατέρας μου ήταν ιπτάμενος ανθυποσμηναγός στην Κορέα και υπηρέτησε εκεί 15 μήνες. Ήθελα να φτιάξω μια ιστορία, με έναυσμα τα λιγοστά μισόλογα, τα παράσημα, σχόλια και μαρτυρίες από την εποχή.
«Και από την άλλη», λέει ο Ηλίας Μαγκλίνης, «η κρίση ανέσυρε στην επιφάνεια μετεμφυλιακά πάθη που έζησαν στο πετσί τους οι άνθρωποι της επαρχίας και της άγονης περιφέρειας στη διχασμένη Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. Αυτή ήταν η μαγιά της ιστορίας μου. Που επιπλέον ήθελα να έχει δράση και σασπένς».
Και έχει -μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον αναγνώστη- σε σημείο που θα λέγαμε πώς ο συγγραφέας σε αυτήν την καλοστημένη, σχεδόν κινηματογραφική μυθιστορηματική περιπέτεια, δεν αφήνει μέχρι τέλους τον ήρωά του… σε χλωρό κλαρί.
Δίπλα στον πόλεμο και τα πάθη του έρωτα. Να ακολουθούν τη γνωστή ρήση, οι ευτυχισμένοι έρωτες δεν έχουν ιστορία! Και ένας αέρας εξωτισμού, από τη μακρινή Κορέα, που πρόσφατα η επικαιρότητα έφερε πάλι στο προσκήνιο.
Όσο για τις πτήσεις, κι αυτές έχουν τις διπλές καταβολές και προεκτάσεις.
Βιωματικές…
«Πιλότος έγινε και ο μεγάλος μου αδελφός και παραλίγο να γίνω κι εγώ» μας λέει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης. «Είναι ένας άγνωστος, συναρπαστικός κόσμος, ο κόσμος της πτήσης».
Συμβολικές…
«Ποιος δεν κάνει τις δικές του πτήσεις; Διαβάζοντας, γράφοντας, ταξιδεύοντας, ερωτευόμενος; Η πτήση είναι το σύμβολο».
Όπως και το ταξίδι, φίλε αναγνώστη…
Εριφύλη Μαρωνίτη