Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και τις επαφές που είχε στη βρετανική πρωτεύουσα για το μείζον αυτό θέμα.
Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και τις επαφές που είχε στη βρετανική πρωτεύουσα για το μείζον αυτό θέμα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.
Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Υποδεχόμενος τους δύο υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κάλεσε όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που, επίσης, έχουν αναλάβει.
"Έχουμε επωμιστεί βαρύ φορτίο ιδίως σε τόσο δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Παλιά μιλούσαμε για αριθμούς ιδίως όταν αναφερόμασταν στις ροές αλλά για εμάς, εξίσου σημαντικός αριθμός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους στο Αιγαίο. Και αυτή η τραγωδία δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι απλώς συμβαίνει και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τη σταματήσουμε. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον να σταματήσουμε αυτήν την τραγωδία στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι χθες είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση στο Λονδίνο ώστε να βρούμε τρόπους για να σταματήσουμε αυτή την φρικτή κατάσταση", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη ταχείας εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε μεταξύ άλλων:
"Η χθεσινή συνάντηση ήταν πολύ σημαντική για την εξεύρεση μιας μεσοπρόθεσμης λύσης. Το κλειδί είναι η Τουρκία. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις αλλά απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να διαχειριστούμε το ζήτημα στην Ευρώπη. Όλοι ξέρουμε ότι η Σένγκεν κινδυνεύει και θέλουμε να το αποφύγουμε, οπότε δεν έχουμε πολύ χρόνο για την εξεύρεση λύσης".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος δήλωσε:
"Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε τάχιστα στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ροές ούτε να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θα έχουμε προβλήματα".
Προειδοποιήσεις αλλά και …ενισχύσεις από Γαλλία – Γερμανία
Νωρίτερα οι κύριοι Καζνέβ και ντε Μεζιέ είχαν τριμερή συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον Π. Κουρουμπλή, τον Θ. Δρίτσα, τον Γ. Μουζάλα και τον Ν. Τόσκα.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα hotspot.
"Είναι σαφές ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει, ουσιαστικά έτσι θα υποθηκεύσει τη Συνθήκη Schengen και τις οργανωτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε επ’ ουδενί", είπε.
Τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της αύξησης των αρμοδιοτήτων της FRONTEX και υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων του συστήματος Schengen και να συνδεθούν με τις άλλες βάσεις δεδομένων των Αστυνομιών και των άλλων Αρχών Ασφαλείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η ενημέρωση των βάσεων αυτών να γίνεται άμεσα.
Ο κ. Καζνέφ επισήμανε ακόμη την ανάγκη καταπολέμησης των πλαστών εγγράφων που κυκλοφορούν και επιτρέπουν την διακίνηση αυτών των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι "η Γαλλία αέχει προτείνει στους Έλληνες ομολόγους της την αποστολή ειδικών ομάδων, προκειμένου να ενισχύσουν οι εμπειρογνώμονες τις ελληνικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πρόθεση των δύο χωρών να βοηθήσουν την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο κι εκείνος ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν άμεσα τα hotspots.
"Εγώ θέλω με τον Γάλλο ομόλογό μου να βοηθήσω. Ηρθαμε εδώ στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να αναδείξουμε τις ελλείψεις, αλλά θέλουμε να βρούμε κοινές λύσεις και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Πρέπει να έχουμε μια προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, πρέπει γρήγορα να λειτουργήσουν τα hotspot και η καταγραφή των μεταναστών".
Η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε, θα στείλει 100 αστυνομικούς και δύο πλοία ακτοφυλακής στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με την FRONTEX. "Η FRONTEX δεν θα έχει υποχρέωση μόνο την ακτοφυλακή, αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές. Εδώ χρειαζόμαστε μία λειτουργική συνεργασία και με την Τουρκία", πρόσθεσε.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την εκτίμησή του ότι "σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεννόησης, τη δύσκολη αυτή στιγμή, δεν θα προβεί η Ευρώπη σε βεβιασμένες αποφάσεις που οδηγούν στο να κλειστεί στον εαυτό της".