Αυστηρή προειδοποίηση και σαφές μήνυμα στέλνουν στην ελληνική κυβέρνηση ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με αιχμή το προσφυγικό, την ώρα που στο εσωτερικό “μέτωπο” εντείνονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία hot spots.
Αυστηρή προειδοποίηση και σαφές μήνυμα στέλνουν στην ελληνική κυβέρνηση ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με αιχμή το προσφυγικό, την ώρα που στο εσωτερικό “μέτωπο” εντείνονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία hot spots.
Το προσφυγικό, άλλωστε, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Όπως μεταδίδει ο Παντελής Βαλασόπουλος, οι δύο ηγέτες αναμένεται να απευθύνουν αυστηρό τελεσίγραφο στην Αθήνα να έχει έτοιμα τα hot spots έως τις 18 Φεβρουαρίου, που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής.
H συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, αφορά στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα κοινά σύνορα από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας βορειότερα, καθώς εκτιμάται ότι οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρνουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές.
Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τον τίτλο, "Η Ευρώπη αναζητά τα νέα σύνορά της στη FYROM", γίνεται λόγος για de facto μετακίνηση των συνόρων βορειότερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν στείλει περίπου 60 αστυνομικούς στα Σκόπια ώστε να φυλάσσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πρόθυμη να διαθέσει άμεσα 10 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα αποστολής αστυνομικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φυλάσσουν τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων.
Ενδεικτική των προθέσεων των Ευρωπαίων, είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος τόνισε: “Είναι φανερό ότι τα νότια σύνορα της ζώνης Σένγκεν δεν προστατεύονται. Αν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή δεν μπορεί να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, η οποία είναι στα Σκόπια και τη Βουλγαρία”.
Σε μία άλλη γερμανική εφημερίδα, τη Suddeutsche Zeitung δημοσιεύεται άρθρο γνώμης όπου χαρακτηρίζεται ανοησία η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν για λόγους που εξηγεί και ο γνωστός δημοσιογράφος, Πωλ Μέισον, του Channel 4, ο οποίος μίλησε στο Mega και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
“Το 2015 είχαμε οικονομική κρίση. Το 2016 θα έχουμε γεωπολιτική κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπαρξιακή κρίση στην καρδιά της Ευρώπης. Αν οι Ευρωπαίοι δεν δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα είστε δίπλα σε μία χώρα, την Τουρκία, η οποία καταρρέει ηθικά. Βομβαρδίζει το λαό της, συλλαμβάνει συντάκτες εφημερίδων και ανοιγοκλείνει τα σύνορα για να δημιουργήσει αστάθεια στη νότια Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει καθήκον να στηρίξει το δικό της μέλος και όχι οποιονδήποτε άλλον”, τόνισε ο Πωλ Μέισον.
Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι αναμένεται να παίξουν οι έντονες πιέσεις που δέχονται στο εσωτερικό των χωρών τους, καθώς ήδη ακροδεξιά και Ισλαμοφοβικά κινήματα, όπως το γερμανικό Πεγκίντα, οργιάζουν με μπαράζ διαδηλώσεων, προπαγανδίζοντας τη γενική απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους.