Νέα, βελτιωμένη, πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστοι και ανυποχώρητοι.
Νέα, βελτιωμένη, πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστοι και ανυποχώρητοι.
Όπως μεταδίδει η Αμέλια Αναστασάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που παρουσιάζει αυτή την ώρα ο κ. Κατρούγκαλος, προβλέπει ότι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές θα έχει βάθος τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Επίσης, οι νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ίσες με αυτές που καταβάλλουν οι αγρότες, για τα πέντε πρώτα χρόνια εργασίας. Οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 50% για τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ έως και 15% για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.
“Εισάγουμε προσαρμογές, δηλαδή μειώσεις της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, όπως υπολογίζονται με το νέο σύστημα για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου θα επανεξεταστούν συνολικά οι εισφορές διότι πράγματι είναι ιδιαίτερα υψηλές σήμερα, όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους μισθωτούς. Σήμερα όμως δεν μπορούν να μειωθούν γιατί αν μειώσουμε τις εισφορές δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις υφιστάμενες συντάξεις και δεύτερον γιατί σήμερα περίπου ένας στους δύο δεν μπορεί να πληρώσει”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται θα υπάρξει ωφέλεια για τα δύο τρίτα των ελεύθερων επαγγελματιών και θα αυξηθεί η εισφοροδοτική βάση, ούτως ώστε σε τρία χρόνια να μειωθούν συνολικά οι εισφορές. Αναλογιστική μελέτη δεν επιτρέπεται να καταθέτουμε πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και εξέφρασε την απορία γιατί αντιδρούν οι επιστημονικοί φορείς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον συμφώνησαν εξαρχής ότι το εισόδημα θα συνδέεται με την ασφαλιστική εισφορά.
Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων στο Σύλλογο Συμβολαιογράφων, όπου εξετάζονται οι νέες εξελίξεις στις συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η πρώτη τους αντίδραση για τη νέα πρόταση του υπουργείου είναι αρνητική και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
“Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ντυμένο ασφαλιστικό δεν μας απασχολεί”, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, διαμηνύοντας ότι “δεν μπαίνουμε σε τέτοια κουβέντα” για “εκπτώσεις ενόψει Φεβρουαρίου τύπου σούπερ μάρκετ”.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. “Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, χρειαζόμαστε πλήρεις αναλογιστικές μελέτες και αριθμούς. Χωρίς αριθμούς και με αυτά που προβλέπει το προσχέδιο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανενός είδους διάλογο”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιστημονικοί φορείς και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας μετά μουσικής την Παρασκευή, έξω από το υπουργείο Εργασίας.