Ανοιχτός σε "ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο" με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για "σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων".
Ανοιχτός σε "ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο" με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για "σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων".
Οι βελτιώσεις, όπως εξήγησε, αφορούν θέματα των εισφορών τους και της μεταβατικότητας των διατάξεων αλλά και την ανάγκη προστασίας του εισοδήματός τους, κυρίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
"Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις. Εγώ δηλώσει επανειλλημένα ότι τόσο προσωπικά όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης είμαστε ανοιχτοί για να έναν ουσιαστικό, ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για "οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των αγροτών" και υποστήριξε ότι "κάνει λάθος ο αγροτικός κόσμος αν υπολογίζει σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν αλλά για πάρα πολλά χρόνια στο πρόσφατο παρελθόν τους λοιδορούσαν". Άφησε επίσης αιχμές για τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών.
"Τους καλώ λοιπόν να σκεφτούν πια αλήθεια ήταν η πρόταση της ΝΔ σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα που τώρα μάλιστα ζητά και την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης. Την ανέλυσε με θαυμαστή ειλικρίνεια ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα στη Βουλή όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους. Αυτή είναι η εναλλακτική τους πρόταση τη στιγμή που εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις", είπε.
"Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς και όχι τους θεσμούς"
Για το ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πρότασης Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι "εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος".
Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, "που πρέπει να απαντηθεί είναι αν σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις ή όχι μετά την καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία". "Υπό αυτήν την έννοια η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι μια υποχρέωση που μας επιβάλλει η συμφωνία αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων του σήμερα απέναντι στις επόμενες γενιές", σημείωσε.
Η λογική του κυβερνητικού σχεδίου, όπως εξήγησε, είναι η προστασία των ασθενέστερων και η δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι στην προσπάθεια να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι, μοιράζεται το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, κάτι που "σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεό σε επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν". "Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ακούγοντας τις προτάσεις επαγγελματικών φορέων όπως ήδη κάνουμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες", επισήμανε.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει την πρότασή της σε διάλογο, λέγοντας:
"Δεν επιλέξαμε ούτε να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση σε κλειστές κάμαρες διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και άρον άρον στη Βουλή. Κατ΄αρχάς είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά. Δεν μας δόθηκε όπως δίνονταν παλιότερα προτάσεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις από τους θεσμούς και δόθηκε στη δημοσιότητα σε έναν ευρύ διάλογο".
Επίθεση στην αντιπολίτευση
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για παιχνίδια μικροπολιτικής και λαϊκισμού, και ζήτησε από τα κόμματα "να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, αν έχουν".
Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις "να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων" και "να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση σήμερα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν και θέριεψαν τα τελευταία χρόνια".
Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για "ρεσιτάλ ανευθυνότητας" με αφορμή την προτροπή του αρχηγού της ΝΔ για απόσυρση της πρότασης Κατρούγκαλου.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις προτάσεις της ΝΔ είπε:
"Το μόνο που ακούσαμε στη Βουλή πριν από 10 μέρες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, το κόψιμο όλων των επικουρικών συντάξεων και ο συμψηφισμός των χρεών των αγροτών στον ΟΓΑ με αυτά που παίρνουν από τις επιδοτήσεις. Μα αυτές ακριβώς είναι οι προτάσεις που παλεύουμε να αποφύγουμε. Παλεύουμε να μην κόψουμε για 12η συνεχή φορά συντάξεις, παλεύουμε να προστατεύσουμε το εισόδημα των πιο αδύνατων και των αγροτών".
"Θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία, αλλά με κόκκινες γραμμές"
Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει της δεσμεύσεις της και ότι εξελέγη πριν από 4 μήνες με μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, να υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού, "κρατώντας όμως κόκκινες γραμμές και εγγυόμενοι την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων".
"Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις. Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις. αλλά αντίθετα θα κάνουμε το παν για να ρυθμίσουμε την αγορά εργασίας στα πρότυπα των άλλων κρατών της ΕΕ, θα προχωρήσουμε με το "παράλληλο" πρόγραμμα και φυσικά θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά, τη διαπλοκή τη φοροδιαφυγή και τις λίστες των φοροδιαφυγών και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου", είπε.
Υπογράμμισε ακόμη να ανάγκη να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση. "Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από 6 χρόνια συνεχή χρόνια σκληρής λιτότητας. Ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Γι' αυτό και επιδιώκουμε η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά δανειστών", δήλωσε.
"Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις για προσφυγικό μέχρι 18/2"
Στο πεδίο του προσφυγικού ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μέχρι τη σύνοδο κορυφής, στις 18 Φεβρουαρίου, θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής με την κρίσιμη συνδρομή του ελληνικού στρατού.
"Περιμένουμε από τους εταίρους μας όμως να κάνουν το ίδιο σε ό,τι αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Δεσμεύουν όλους το ίδιο", διεμήνυσε.
Αναφερόμενος στο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός είπε ότι "η πλειονότητα του λαού μας, του πληθυσμού των νησιών, οι δυνάμεις του λιμενικού του στρατού, της αστυνομίας, δείχνουν δείγματα ανθρωπιάς".
"Θεσμική εκτροπή η άρνηση συναίνεσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ"
Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι "ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για την κατά το σύνταγμα πλήρωση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έλαβε τέλος".
Τόνισε ότι "η άρνησή τους να συναινέσουν στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή", σημειώνοντας ότι "η συναίνεση δεν προαιρετική αλλά επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος της αντιπολίτευσης είναι να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι "είναι κρίμα που ξεκίνησε την θητεία του έτσι. Ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή".
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη, όπως είπε, τον διαγωνισμό για τις άδειες να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει η ίδια κατόπιν εντολής της εθνικής αντιπροσωπείας, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της νομιμότητας και της διαφάνειας όπως το Σύνταγμα ορίζει.