Δραματικές ειναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η σύνοδος κορυφής καθώς φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή και στο μεταναστευτικό και στο βρετανικό ζήτημα. Η Αθήνα απειλεί να μπλοκάρει την έκδοση των συμπερασμάτων αν οι χώρες του Βορρά κλείσουν τα σύνορά τους και επιμένει ότι δεν θα υπάρξει λύση χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.
Δραματικές ειναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η σύνοδος κορυφής καθώς φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή και στο μεταναστευτικό και στο βρετανικό ζήτημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακύρωσαν και τις συνεντεύξεις τους και την επιστροφή τους και παραμένουν στη βελγική πρωτεύουσα, όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.
Με τοποθέτηση που έκανε μέσω twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η Ευρώπη είναι "σε κρίσιμο σταυροδρόμι" και προσθέτει:
"Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο. Η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, τον συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών".
Η Αθήνα απειλεί να μπλοκάρει την έκδοση των συμπερασμάτων αν οι χώρες του Βορρά κλείσουν τα σύνορά τους και επιμένει ότι δεν θα υπάρξει λύση χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.
Κορυφαίος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, έλεγε πως η συζήτηση στο επίπεδο των ηγετών ήταν πάρα πολύ έντονη και αρκετές στιγμές ανέβηκαν οι τόνοι, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως δεν δέχεται να υπάρχει αλληλεγγύη μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία και όχι για την Ελλάδα και να δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει ώστε ο Ντέιβιντ Κάμερον να επιστρέψει με κάποια κέρδη στη βαλίτσα του, προειδοποιώντας όμως ότι και ο ίδιος δεν θα γυρίσει στην Αθήνα με "άδεια βαλίτσα" καθώς είναι η δική μας χώρα που έχει τώρα το πρόβλημα.
Μετά την έμμεση "απειλή" για βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας, η Αθήνα φαίνεται ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα για ακόμη 17 ημέρες, μέχρι τις 6 Μαρτίου που αναμένεται να υπάρξει νέα, έκτακτη σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, η στάση της οποίας θεωρείται από όλους και το "κλειδί" για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Mega στις Βρυξέλλες Χρ. Τσιγουρής, η… διορία αυτή δεν υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων, δόθηκε όμως στον Έλληνα πρωθυπουργό από την Άγκελα Μερκελ και τον Φρανσουά Ολάντ κατά την τριμερή συνάντηση που είχαν, ενώ υπήρξε σχετική αναφορά από τη Γερμανίδα καγκελάριο και στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.
Εάν πάντως μέχρι τη νέα σύνοδο στις αρχές Μαρτίου δεν έχουν περιοριστεί οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τον ευρωπαϊκό χώρο -μένει να φανεί εάν και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο αυτών των ροών φέρει αποτελέσματα- τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τη δική μας χώρα, αφού η απάντηση με κλείσιμο συνόρων των σκληρών χωρών του Βίσεγκραντ (Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας) θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Είναι οι ίδιες χώρες που ζητούσαν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, θέση με την οποία δεν συμφωνούν ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στάση της Αυστρίας, η οποία με την απόφασή της να δέχεται μόνον 80 αιτήσεις παροχής ασύλου σε πρόσφυγες την ημέρα έδωσε διαστάσεις θρίλερ στη σημερινή συζήτηση.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική περίοδος στην Αυστρία, με τα συντηρητικά και υπερ-συντηρητικά κόμματα να έχουν το πάνω χέρι στις δημοσκοπήσεις, ωθεί την αυστριακή κυβέρνηση σε αυτή τη θέση, την οποία πάντως δεν συμμερίζεται το Βερολίνο.
Η Άγκελα Μέρκελ και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο Γιούνκερ και ο Τουσκ, πιέζουν σε διμερείς συναντήσεις τους Αυστριακούς να αλλάξουν θέση και να μην επιμείνουν να συνδέσουν την απόφαση για αποδοχή 80 αιτήσεων ασύλου με κλείσιμο συνόρων, αλλά να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά και να επιτρέπουν την καθημερινή διέλευση των περίπου 3.000-3.500 προσφύγων, ώστε να μην οδηγηθούμε σε διαδοχικό κλείσιμο συνόρων και η Ελλάδα καταστεί "αποθήκη" ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορούν να φύγουν.