Πεπεισμένος ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών με τους οποίους συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πεπεισμένος ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών με τους οποίους συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υποδεχόμενους τους αγρότες ο Πρωθυπουργός τούς ευχαρίστησε για τη δυνατότητα που δίνουν να γίνει ένας "ουσιαστικός διάλογος πάνω στα πραγματικά προβλήματα" του κλάδου.
Αναγνώρισε, παράλληλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Είμαι από αυτούς που γνωρίζω ότι αυτό που σας κινητοποιεί είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, οι μεγάλες δυσκολίες, η μείωση του εισοδήματός σας, και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι σήμερα μάς δίνετε η ευκαιρία ν΄ανοίξουμε όλα αυτά τα ζητήματα επί της ουσίας και να ψάξουμε να βρούμε λύσεις, οι οποίες δεν θα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά θα είναι λύσεις που θα ανοίγουν μια προοπτική, διαρθρωτικές δηλαδή αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς, στους ανθρώπους της παραγωγής, στους ανθρώπους του μόχθου όχι μόνο να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά να έχουν και μια προοπτική να μείνουν στο πατροπαράδοτο επάγγελμα του αγρότη, γιατί αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα, η ερήμωση της υπαίθρου και η εγκατάλειψη της παραγωγής", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε προτάσεις και για το ασφαλιστικό και κυρίως για το φορολογικό, λέγοντας:
"Πρέπει να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο. Δεν θέλω να αποφύγουμε καθόλου τη συζήτηση και έχω προτάσεις και για το ασφαλιστικό, κυρίως για το φορολογικό, όμως κάποια στιγμή πρέπει να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Είμαι υπέρ του διαλόγου και πιστεύω ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις".
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις επισήμανε ότι "το αγροτικό κίνημα έχει πλέον ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει αποτέλεσμα", ενώ τόνισε ότι οι θέσεις και οι προτάσεις των αγροτών "να μην λαμβάνουν υπόψη το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε".
Πρότεινε, τέλος, τη συγκρότηση ενός μόνιμου συμβουλίου που θα εκπροσωπεί από τη μια το αγροτικό κίνημα και από την άλλη θεσμικούς φορείς ώστε να σχεδιαστιούν "από κοινού τα επόμενα βήματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τον αγροτικό χώρο".
Πάντως, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κατήγγειλαν ότι δεν έγιναν δεκτοί στη συνάντηση, ενώ οι αγρότες από τα Τέμπη που είχαν εκφράσει χθες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους αποφάσισαν αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, να πάνε τελικά στο διάλογο.