Αντιμέτωπη με προσχέδιο σοκ που αποτυπώνει την πρόθεση πολλών ευρωπαϊκών κρατών για ουσιαστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων της βρέθηκε σήμερα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, με τις ζυμώσεις ωστόσο των τελευταίων ωρών να προετοιμάζουν το έδαφος για θρίλερ δεδομένης της διπλωματικής σύγκλισης Αθήνας - Βερολίνου κατά της συγκεκριμένης προοπτικής.
Αντιμέτωπη με προσχέδιο σοκ που αποτυπώνει την πρόθεση πολλών ευρωπαϊκών κρατών για ουσιαστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων της βρέθηκε σήμερα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, με τις ζυμώσεις ωστόσο των τελευταίων ωρών να προετοιμάζουν το έδαφος για θρίλερ δεδομένης της διπλωματικής σύγκλισης Αθήνας – Βερολίνου κατά της συγκεκριμένης προοπτικής.
Η απόφαση για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα οδηγούσε σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, λόγος για τον οποίο προωθείται στο πλαίσιο αυτής η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
"Παράτυπες ροές μεταναστών, μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή. Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης", αναφέρει το προσχέδιο.
Πρόθεση μάλιστα των Ευρωπαίων φαίνεται ότι είναι να μπει "φρένο" και στις εναλλακτικές διαδρομές που θα προκύψουν από το κλείσιμο αυτό.
"Να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα άμεσα για τους νέους διαδρόμους που ανοίγονται και να εντείνουμε τη μάχη κατά των διακινητών", τόνιζεται.
Προσερχόμενοι πάντως στη σύνοδο κορυφής τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάινμαν όσο και ο Φρανσουά Ολάντ μίλησαν για κλειστό βαλκανικό διάδρομο. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να εφαρμόζουν όλοι τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις ενώ η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στόχος είναι η μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών όχι μόνον για κάποιες λίγες χώρες, αλλά για όλα τα κράτη, κάτι όμως που απαιτεί "βιώσιμη λύση" που θα έρθει μόνο σε συνεργασία με την Τουρκία.
Κοινή θέση Τσίπρα – Μέρκελ κατά των κλειστών συνόρων
Το τοπίο ωστόσο παραμένει ρευστό και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ενδέχεται να συντάσσεται και νέο προσχέδιο με αλλαγές δεδομένου ότι τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο εκτιμούν ότι δεν πρέπει να επιβραβευτεί η μονομερής κίνηση κάποιων χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους και μάλιστα κάτι τέτοιο να συμπεριληφθεί και στο κείμενο συμπερασμάτων.
Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, πριν τη σύνοδο κορυφής παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωναν την μεταβολή του κλίματος σημειώνοντας ότι μετά τις σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα "είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο".
"Με την καγκελάριο Μέρκελ μοιραζόμαστε τη γνώμη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν πολιτική της ΕΕ", έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.
Η Αθήνα υπό αυτή την έννοια προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής ζητώντας την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, στη διατήρηση ενός ανοιχτού ανθρωπιστικού διαδρόμου αεροπορικής μεταφοράς προσφύγων σε χώρες της ΕΕ για αποσυμφόρηση της Ειδομένης, αλλά και στην αποστολή καθαρού μηνύματος σε όσους σκοπεύουν να έρθουν από τα τουρκικά παράλια ώστε μην ξεκινήσουν.
Παράλληλα φέρεται να ζητάει την fast track επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και την οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης την ίδια ώρα που κάθε χώρα θα λαμβάνει το μερίδιό της στην κατανομή των προσφύγων.
"Κλειδί" ωστόσο αναγνωρίζεται ότι είναι ο ρόλος της Τουρκίας η οποία όμως ανοιχτά συνδέει δια των δηλώσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου την ενταξιακή της πορεία με τα ανταλλάγματα στο προσφυγικό. Στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.
Διαφοροποίηση στο πρόγραμμα της συνόδου
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.
Στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στόχος της συνόδου από ευρωπαϊκής πλευράς είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.