Τη βεβαιότηα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Τη βεβαιότηα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει "το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, όπως προβλέπει η συμφωνία του προηγούμενου Ιούλη. Και βεβαίως όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις θετικές".
ΕΑυτό θα έχιε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουμε "όπως και οι προβλέψεις το τονίζουν, στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2016, δηλαδή αμέσως μετά τον Ιούνη. Αλλά βεβαίως να έχουμε και τη δυνατότητα να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στο τραπεζικό μας σύστημα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μια ταχύτατη άρση της αβεβαιότητας".
Από την πλευρά του ο Άνχελ Γκουρία εξέφρασε την ανάγκη για "έναν ηπιότερο και πιο προβλέψιμο δρόμο για την εξυπηρέτηση του χρέους μελλοντικά ώστε να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη".
Επεσήμανε ότι όλα αυτά "είναι σημαντικά επιτεύγματα, σημαντικοί αριθμοί αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις".
Και τόνισε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ανακάμψει και να βελτιώσει τα προ κρίσης επίπεδα διαβίωσης. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι μέσω μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεων. Να γίνουν σωστά οι μεταρρυθμίσεις αλλά λα επίσης και εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή".
Στην αρχή της συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ μιλώντας για την πάρα πολύ καλή συνεργασία που είχαν όλον αυτόν το χρόνο. Σημείωσε δε, πως μετά από όλα αυτά τα χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.
"Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο αυτό τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να ανακάμψουμε όλοι. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανάκαμψης πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να ανορθωθούν όλα. Θέλουμε μια ανάκαμψη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές, όλες τις διαστάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσουμε τελικώς πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον, να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης αυτής. Και θεωρώ, για αυτό τον λόγο, ότι είστε εδώ σε πολύ κρίσιμη στιγμή” είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η οικονομική και η προσφυγική κρίση να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. "Έχουμε την οικονομική κρίση, η οποία βέβαια παραμένει, αλλά τείνει να τελειώσει, έχουμε το Προσφυγικό, την προσφυγική κρίση. Ελπίζω βέβαια ότι οι προκλήσεις αυτές, τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι πολύ σημαντική" ανέφερε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ χαρακτήρισε κρίσιμη τη στιγμή της επίσκεψης του και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Τόνισε ωστόσο ότι "υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τις οποίες, όμως, χειρίζεστε αποτελεσματικά και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οδό σύγκλισης. Από τη μια πλευρά έχουμε να δούμε τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να βάλουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη που προσβλέπουμε".
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Γκουρία μίλησε για "ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό και το οποίο έχει και οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά και κοινωνικές".