Σε νέο ραντεβού με τους δανειστές την Τρίτη παραπέμπονται τα ανοικτά θέματα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, που συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σε νέο ραντεβού με τους δανειστές την Τρίτη παραπέμπονται τα ανοικτά θέματα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, που συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
"Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.
Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.
Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας", δήλωσε ο κ. Σταθάκης εξερχόμενος της συνάντησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αιφνιδίασαν χθες την Αθήνα παρουσίασαν χθες τη δική τους πρόταση, η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη της ελληνικής πλευράς και οδηγεί σε βίαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.
Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς, η διεύρυνση αυτή γίνεται με δύο τρόπους.
Πρώτον, οι δανειστές προτείνουν τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ στα 1.500 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 9.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.000 ευρώ.
Πρακτικά, ένας φορολογούμενος με 9.000 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει φόρο, θα κληθεί, αν περάσει η πρόταση των δανειστών, να πληρώσει 480 ευρώ.
Δεύτερον, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν στο πρώτο κλιμάκιο με συντελεστή φόρου 22% να εντάσσονται εισοδήματα έως 22.000 ευρώ αντί 25.000 που είναι σήμερα, και από εκεί και πέρα εφαρμόζεται συντελεστής 32%.
Αυτό σημαίνει ότι μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ που σήμερα καταβάλλει φόρο 3.800 ευρώ, θα πληρώσει 4.300 ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την πρόταση αυτή επιβαρύνονται τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνονται τα υψηλότερα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος.
Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές το Σάββατο.