Εμφανώς ικανοποιημένος από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “έγινε πράξη, αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες” για μία κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ έκανε λόγο για διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και της Τουρκίας απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς.
Εμφανώς ικανοποιημένος από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “έγινε πράξη, αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες” για μία κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ έκανε λόγο για διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και της Τουρκίας απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς.
Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, επισήμανε ότι εξαρχής έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι αυτό που πριν από μερικές ημέρες έμοιαζε ως ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή ευρωπαϊκή λύση με συμφωνία με τη Τουρκία, έγινε τελικά κοινή απόφαση των 28. “Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη”, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Έφυγε από το τραπέζι το άνοιγμα των κεφαλαίων
Σημείωσε δε με έμφαση, ότι η Ελλάδα σε αυτές τις μέρες που μεσολάβησαν πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. “Αθόρυβα, αλλά σε διαρκή επικοινωνία με Κυπριακή κυβέρνηση συνεργαστήκαμε πολύ στενά ώστε να αποτρέψουμε τις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού προβλήματος”, τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι “καταφέραμε ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και ένα που έχουμε παγώσει εμείς, να φύγουν από το τραπέζι”.
"Δεν περιχαρακωθήκαμε, τολμήσαμε την αμέσως επόμενη ημέρα από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να πάμε στη Σμύρνη. Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της συμφωνίας επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση. Αποδεικνύεται πως όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορώνες έχει επιτυχίες”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, δε, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των έντονων διαπραγματεύσεων “απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη σε πολιτικό και νομικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις”. Όπως είπε, υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα. Η ελληνική πλευρά, απαίτησε, να υπάρχει και ρητή αναφορά ότι όλη η συνεργασία θα γίνεται με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε μια απόφαση για ουσιαστική και πλήρη ενίσχυση, άμεση, στις υποδομές και σε προσωπικό της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, μέσω της αποστολής εξατομικευμένου προσωπικού από κράτη-μέλη, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα καταφτάσουν στην Ελλάδα 2.300 εξαιτομικευμένοι υπάλληλοι. Η απόφαση έχει μαι κεντρική λογική, πρόσθεσε: “χτυπάμε το δίκτυο της παράνομης διακίνησης, προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές, ταυτόχρονα δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνής προστασίας”.
Έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη
Αναφερόμενος ειδικά στους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, ο κ. Τσίπρας τους απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση να φύγουν από την περιοχή, γιατί η παραμονή τους στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους για τη δική τους υγεία, και να μεταφερθούν στα κέντρα που χτίζει η κυβέρνηση.
Όπως τόνισε, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα βόρεια σύνορα, στην Ειδομένη, που έχει συμβεί λόγω των μονομερών ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού.
Το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε, το έχουμε πετύχει, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας για να καταλήξει πως τώρα, “πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε το ταχύτερο δυνατό έτοιμοι να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία, που όμως είναι η μοναδική λύση”.
Θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα “Μουζάλα”
Ερωτηθείς σχετικά με την ενδοκυβερνητική “κρίση” που έχει προκύψει μετά την αναφορά του Γιάννη Μουζάλα στα Σκόπια με τον όρο “Μακεδονία”, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως παραμένει σταθερός σε όλα όσα έχει δηλώσει, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας, επισήμανε, το οποίο θα αντιμετωπιστεί στην ώρα του, για να συμπληρώσει ότι οι συνεργασίες έχουν και τα καλά τους και τις δυσκολίες τους. Δεν παρέλειψε, δε, να εξάρει τη συνεισφορά τόσο του κ. Μουζάλα όσο και του κ. Καμμένου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.