Κανόνες και πρακτικές που ισχύουν στο δημόσιο σχολείο επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να προειδοποιούν με προσφυγές.
Κανόνες και πρακτικές που ισχύουν στο δημόσιο σχολείο επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να προειδοποιούν με προσφυγές.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, πρόγραμμα, προσλήψεις, αργίες και ωράριο στα ιδιωτικά σχολεία δεν θα καθορίζονται πλέον από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, αλλά τον πρώτο λόγο για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους θα έχουν στελέχη του υπουργείου και συνδικαλιστές.
Ειδικότερα και μεταξύ άλλων, με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται:
– Απαγορεύονται τα φροντιστήρια και οι ξένες γλώσσες μέσα στα ιδιωτικά σχολεία
– Η αξιολόγηση των καθηγητών θα γίνεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας στην οποία θα μετάσχει και συνδικαλιστής
– Πρόσθετες δραστηριότητες, όπως χορός, σκάκι, ζωγραφική, θα γίνονται επίσης υπό την εποπτεία του υπουργείου με αυστηρούς όρους.
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων βρίσκονται… επί ποδός πολέμου, με τον πρόεδρό τους Χαράλαμπο Κυραϊλίδη να τονίζει: "Θα προσφύγουμε παντού, όχι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην ΕΕ. Όπου κρίνουμε ότι μπορούμε να προσφύγουμε για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας, θα προσφύγουμε!"..
Ο διευθυντής εκπαίδευσης "Νέας Γενιάς Ζηρίδη" Γιάννης Αντωνίου κάνει λόγο για "εξαγγελίες που επαναβεβαιώνουν την ιδεοληψία της ηγεσίας του υπουργείου εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την αρνητική στάση απέναντι στην εκπαιδευτική αριστεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται".
Στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν επίσης φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, στα οποία ετοιμάζεται να επιβάλει εβδομαδιαίο πρόγραμμα με 21 ώρες και τις ίδιες αργίες με τα σχολεία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Γιάννης Βαφειαδακης καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας ότι "δημιουργεί στα φροντιστήρια μια άσκοπη γραφειοκρατία και σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζει το μισθολογικό κόστος", κάτι που -όπως επισημαίνει- είναι "παράλογο και παράνομο".
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους λένε ότι χρειάζονται μέτρα που θα ρυθμίζουν θέματα με εργοδότες τους.
"Υπάρχουν σε πολλά σχολεία δυστυχώς άνθρωποι που εργάζονται στις απογευματινές δραστηριότητες που κανείς δεν ξέρει ούτε ποιοι είναι, ούτε πώς ή αν αμείβονται", σημείωσε ο γ.γ. ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.
"Προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε μια πραγματική ζούγκλα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής από την πλευρά των εργοδοτών", επισήμανε ο εκπρόσωπος εργαζομένων φροντιστηρίων, Διονύσης Αμπάτης.