Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 12.000 πρόσφυγες, με δεκάδες άτομα να διαμαρτύρονται για ακόμη μία ημέρα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 12.000 πρόσφυγες, με δεκάδες άτομα να διαμαρτύρονται για ακόμη μία ημέρα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι τραγικές, καθώς οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κακές καιρικές συνθήκες και με την πείνα, παρά τις προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων να τους παράσχουν τρόφιμα και φροντίδα.
Όπως μεταδίδει η Κλέλια Κλουντζού, σήμερα ο δυνατός αέρας ξήλωσε δεκάδες σκηνές και οι μετανάστες είναι έκθετοι στο τσουχτερό κρύο.
Διαμαρτυρία πραγματοποιούν αυτή την ώρα πρόσφυγες και στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με αίτημα να τους επιτραπεί η συνέχιση του ταξιδιού τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν περίπου 200 άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κρατώντας πλακάτ στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα.
Η αερογέφυρα του Πολυκάστρου, όπου από χθες το βράδυ πρόσφυγες πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία, αποκλείοντας την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, οι πρόσφυγες αποχώρησαν από το “μπλόκο” λίγο μετά τις 9 το πρωί.
Τραγικές συνθήκες στον Πειραιά – Πρόσφυγες ζητούν βοήθεια να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους
Στο λιμάνι του Πειραιά, όπως μεταδίδει ο Ιάσωνας Πιπίνης, παραμένουν περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλά παιδιά είναι χωρίς παπούτσια και περπατάνε ξυπόλυτα, με τους εθελοντές να κάνουν έκκληση στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν προσφέροντας παπούτσια και κάλτσες. Μάλιστα, ένα παιδάκι μόλις 2,5 ετών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, γιατί ήπιε χλωρίνη. Τρεις πρόσφυγες από τη Συρία, γιατροί στο επάγγελμα, παρέχουν εθελοντική εργασία εξετάζοντας ασθενείς και μεταφέρθηκαν με τις οικογένειές τους σε ξενοδοχείο, με έξοδα που καλύπτει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, ορισμένοι μετανάστες ζητούν βοήθεια από τους εθελοντές γιατί θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Σε έκθεση της η ΜΚΟ Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγράφει άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον Πειραιά ειδικά για εγκύους, μικρά παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, τονίζοντας ότι απουσιάζει το κράτος και η βοήθεια στους πρόσφυγες δίνεται από εθελοντές.
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου, ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά. Όσοι διαπιστώνεται ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν είναι πρόσφυγες, μεταφέρονται με κλούβες της αστυνομίας σε κλειστά κέντρα κράτησης.
Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικά εδάφη ανέρχεται πλέον σε 48.795. Απ' αυτούς οι 3.924 παραμένουν στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο και τη Χίο, ενώ 13.364 βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική. Στην κεντρική Ελλάδα έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο 2.984 άτομα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα παραμένουν 28.523 πρόσφυγες και μετανάστες.