Ισχυρές αναφορές στο προσφυγικό περιείχαν οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, του Γιάννη Δραγασάκη, του Νίκου Βούτση, του Πάνου Καμμένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα για την 25η Μαρτίου.
Ισχυρές αναφορές στο προσφυγικό περιείχαν οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, του Γιάννη Δραγασάκη, του Νίκου Βούτση, του Πάνου Καμμένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα για την 25η Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι "η Ελλάδα σήμερα εκτός από το οξύτατο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα λόγω των προσφυγικών ροών που είναι πρωτόγνωρες", επειδή η χώρα μας "βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που είναι τα δικά της σύνορα και τα φυλάσσει η Ελλάδα κυριάρχως".
Για τη στάση των Ελλήνων υπογράμμισε ότι "συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού", ενώ τους "αδίστακτους τρομοκράτες, ιδίως μετά το αποτρόπαιο χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης στις Βρυξέλλες" τούς αντιμετωπίζουμε "ως στυγνούς εγκληματίες, εχθρούς της ανθρωπότητας και ως αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας που επιχειρεί να πλήξει στον πυρήνα του τον πολιτισμό και τη δημοκρατίας".
Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Απαιτούμε αυτή τη συμπεριφορά να την τηρήσουν και οι εταίροι μας εντός ΕΕ, η οποία πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της. Οι εταίροι μας οφείλουν να χειριστούν το προσφυγικό με βάση τις παραδοσιακές αρχές της ΕΕ και οφείλουν να απομονώσουν, εν ανάγκη και με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, εκείνους τους εταίρος μας που διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, τα οποία είναι αντίθετα προς τα ευρωπαϊκά ιδεώδη".
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, επισήμανε ότι "σήμερα οι αγώνες συνεχίζονται ως αγώνες για την ειρήνη στη Συρία, τη Μέση Ανατολή, παντού, για να μην υπάρχουν νέες ροές προσφύγων, για να μη δημιουργούνται νέοι πρόσφυγες".
"Σήμερα ο αγώνας για την ελευθερία είναι αγώνας για την αλληλεγγύη και επίσης αγώνας για την ελευθερία σήμερα είναι αγώνας για την ελευθερία από την φτώχεια, για την ανέχεια, αγώνας ενάντια στις ανισότητες και τις αδικίες, είναι διαρκής αγώνας για τη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο", πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σημείωσε ότι οι αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, ειρήνη συναντιούνται "με την ανάγκη ώστε σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας να γιγαντωθεί το κίνημα του ανθρωπισμού, το κίνημα της αλληλεγγύης, το κίνημα για μια ειρήνη σε όλο τον κόσμο, και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας".
Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος συνεχάρη τις Ένοπλες Δυνάμεις για το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και τη συνεχή προσφορά προς το έθνος, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ακόμη και την ώρα της βροχής παρέμεινε στην παρέλαση.
"Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και σε καιρό ειρήνης οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να προσφέρουν στο κοινωνικό έργο που το έθνος έχει υποχρέωση και κατά παράδοση προσφέρει", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ανθρώπινο πόνο, αυτή εξάλλου είναι και η μοίρα αυτού του έθνους. Σε δύσκολες στιγμές να προσφέρει".
Την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενότητας του έθνους, "στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης. "Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, μακριά από τις διχαστικές γραμμές του παρελθόντος", είπε.
Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη που άφησε αιχμές για την κυβέρνηση, λέγοντας:
"Δεν πρέπει οι παρελάσεις να είναι φύλλο συκής και πίσω από εκεί να κρύβεται η ανικανότητα της κυβέρνησης και η πρόθεσή της να κόψει μισθούς και συντάξεις. Η Ένωση Κεντρώων δεν θα το επιτρέψει".
Από τη Λευκωσία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε "επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εθνική ενότητα, όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά του Ελληνισμού" και δήλωσε:
" Ο Ελληνισμός από την Κύπρο, την Κρήτη, τη νησιωτική, την ηπειρωτική Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εμπνευσμένος από τις αξίες και τις αρχές του Διαφωτισμού: την ισότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Αυτές τις αρχές και τις αξίες καλούμαστε σήμερα να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα και εγρήγορση απέναντι στην τρομοκρατία, τον φανατισμό και τη βία. Αλλά εμείς οι Έλληνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση".