"Φωτιά" στα καύσιμα ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση με στόχο να βρεθούν τα επιπλέον έσοδα που απαιτούνται ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, οδηγώντας ωστόσο σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
"Φωτιά" στα καύσιμα ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση με στόχο να βρεθούν τα επιπλέον έσοδα που απαιτούνται ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, οδηγώντας ωστόσο σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εξετάζεται η αύξηση των φόρων σε όλα τα καύσιμα και με το δεύτερο, η εξίσωση του φόρου στο ντίζελ κίνησης με εκείνον της βενζίνης.
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, εξετάζεται να μειωθούν στο μισό τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε ουσιαστικά να επιβαρυνθεί η χρήση και όχι η κατοχή των αυτοκινήτων. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι εάν για παράδειγμα ο φόρος αυξανόταν κατά 10 λεπτά, η τιμή της αμόλυβδης από 1,25 έως 1,39 ευρώ το λίτρο θα αυξανόταν στα 1,37 με 1,52 ευρώ.
Αντίστοιχα, στο ντίζελ, από 89 λεπτά ως 1,05 ευρώ το λίτρο σήμερα θα έφθανε το 1 με 1,17 ευρώ το λίτρο.
Στο σενάριο της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο ντίζελ με εκείνον της αμόλυβδης, η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης θα εκτινασσόταν στο 1,40 ευρώ, δηλαδή θα επρόκειτο για αύξηση έως και 57%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για έναν ιδιοκτήτη ενός ΙΧ 1600 κυβικών, που κάνει 12.000 χιλιόμετρα το χρόνο, το όποιο όφελος από τη μείωση στα τέλη θα εξανεμιζόταν από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αφού τα τέλη κυλοφορίας θα έπεφταν κατά 125 έως 132 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση από την αύξηση της βενζίνης θα έφθανε στα 291 ευρώ.
Στο εφιαλτικό, μάλιστα σενάριο της εξίσωσης του φόρου στο ντίζελ, η επιβάρυνση θα έφθανε τα 397 ευρώ.
Η φοροεπιδρομή σε οδηγούς και ΙΧ εντάσσεται στην επιχείρηση να βρεθούν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ έως το Σάββατο, που καταφθάνει στην Αθήνα το κουαρτέτο.
Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει προτάσεις για αύξηση του τέλους ειδικής τηλεφωνίας, η επιβολή νέου τέλους στους χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης, η αύξηση του ειδικού φόρου και στο φυσικό αέριο, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να προτείνει την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, παρά τις συνεχείς απορρίψεις της τρόικας, η οποία επιμένει με τη σειρά της στο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 13 στο 23%.
"Ενώ συγκλίνουμε στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό όπως διατυπώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς υπάρχει διάσταση ακόμα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, νομίζω ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πάλι έντονα με την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα", τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα, πάντως με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές συμφώνησαν στο σενάριο της Κομισιόν για μέτρα 5,6 δισ. ευρώ έως το 2018 και όχι στα 9 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ.
Τα 1,8 δισ. ευρώ θα έρθουν να προστεθούν στη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, που φέρνει επιβαρύνσεις από τα 9.000 ευρώ, αλλά και στην αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ, στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που φέρνει πρόσθετους φόρους για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, στον ΕΝΦΙΑ, που φουσκώνει κατά 200 εκατ. ευρώ και στους φόρους στα εισοδήματα από ενοίκια που αυξάνονται ξατά 250 εκατ. ευρώ.
Μέλη του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στη φοροεπιδρομή, στο νέο ασφαλιστικό και την απελευθέρωση των πλειστηριασμώ να κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, κρέμασαν ένα μεγάλο πανό, ενώ κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης έκαψαν και μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.