Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο προσγειώθηκε εκτάκτως γύρω στις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο.
Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο προσγειώθηκε εκτάκτως γύρω στις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο.
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία, αφού, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Daily Mail φαίνεται ο δράστης να φορά μια ζώνη, που θα μπορούσε να περιέχει εκρηκτικά.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι διαπιστώθηκε πως τα "πυρομαχικά" ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.
Ο ίδιος είπε ότι είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.
Λίγα λεπτά πριν από την παράδοση του αεροπειρατή, είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι -5 μέλη πληρώματος και 3 επιβάτες- που βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο, ενώ σε πλάνα που μεταδόθηκαν φαίνεται ένα από τα μέλη του πληρώματος να πηδά από το παράθυρο του πιλοτηρίου.
Και Έλληνες στο αεροπλάνο;
Σύμφωνα με το BBC, στο αεροπλάνο βρίσκονταν 56 επιβάτες – ανάμεσα στους οποίους δύο Έλληνες, οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- και έξι μέλη πληρώματος.
Ανάμεσα στους 55 επιβάτες ήταν και δυο ιεράρχες από το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.
Τα κίνητρα και η ταυτότητα του δράστη
Για αρκετές ώρες υπήρξε σύγχυση τόσο για τα κίνητρα όσο και για την ταυτότητα του δράστη.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι επρόκειτο για ερωτική ιστορία, καθώς ότι ο Αιγύπτιος αεροπειρατής ζήτησε να πάει κοντά του η Κύπρια πρώην συζυγός του.
Η επιστολή, ωστόσο, που παρέδωσε και εξετάζεται από τις αρχές μαζί με μεταφραστές, περιέχει πολιτικά αιτήματα.
Χαρακτηριστική των αρχικών εκτιμήσεων είναι και η δήλωση που έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε χαριτολογώντας ότι "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα" και ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του MEGA Κύπρου, Νατάσα Ιωάννου, μεταξύ άλλων ο αεροπειρατής ζητεί να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές Αιγύπτου.
"Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης", αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του δράστη, πρόκειται για τον Αιγύπτιο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, πρώην αξιωματικό του αιγυπτιακού στρατού.
Το χρονικό του περιστατικού
Το Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών απογειώθηκε στις 08:00 το πρωί από την Αλεξάνδρεια και αναμενόταν να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου στις 09:05. Όμως κατευθύνθηκε προς τη Λάρνακα και πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος προσγειώθηκε στην Κύπρο στις 08:50.
Το αεροδρόμιο τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό και ενημερώθηκε αμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης. Όταν ο δράστης ζήτησε να μιλήσει με την πρώην σύζυγό του, όλοι νόμιζαν ότι είχε προσωπικά κίνητρα η αεροπειρατεία.
Αυτή την ενημέρωση μάλιστα είχε και ο Ν. Αναστασιάδης που εκείνη την ώρα υποδεχόταν τον Μάρτιν Σουλτς στο προεδρικό μέγαρο. Όταν η Κύπρια πρώην σύζυγός του πήγε στο αεροδρόμιο, τότε ο δράστης πέταξε από το αεροπλάνο τετρασέλιδη επιστολή ζητώντας της να την παραδώσουν για να την μεταφράσει.
Στην επιστολή διατυπώνει πολιτικά αιτήματα, όπως την απελευθέρωση των γυναικών πολιτικών κρατουμένων στην Αίγυπτο. Το Κάιρο επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ανήκει στην αντιπολίτευση που κατηγορεί τον πρόεδρο Σίσι ότι ανέτρεψε τους ισλαμιστές αδελφούς μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, ο δράστης ήταν ψυχολικά ασταθής.
Αρχικά, ωστόσο, το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι ο αεροπειρατής ήταν ο καθηγητής κτηνιατριακής Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν παντρεμένος με Κυπρία.
Λίγο αργότερα, όμως, ο καθηγητής μίλησε στο αραβικό BBC διαψεύδοντας ότι είναι αυτός ο αεροπειρατής και διευκρινίζοντας ότι ήταν ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους.