Σύσσωμο τον κόσμο του θεάτρου, του χορού και της μουσικής βρίσκει απέναντί του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για την απόφασή του να αφιερώσει το Φεστιβάλ σε ξένες παραγωγές αποκλείοντας σχεδόν απο τον θεσμό τους Έλληνες δημιουργούς, με καλλιτέχνες να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού.
Σύσσωμο τον κόσμο του θεάτρου, του χορού και της μουσικής βρίσκει απέναντί του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για την απόφασή του να αφιερώσει το Φεστιβάλ σε ξένες παραγωγές αποκλείοντας σχεδόν απο τον θεσμό τους Έλληνες δημιουργούς, με καλλιτέχνες να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού.
Σε μια προσπάθεια να οργανώσουν τη διαμαρτυρία τους για τη μονομέρεια του φετινού προγράμματος που σχεδίασε ο Γιαν Φαμπρ, που κυριαρχείται από βελγικές παραγωγές πολλές από τις οποίες μάλιστα έχουν την υπογραφή του ίδιου, πλήθος καλλιτεχνών και δημιουργών πραγματοποίησαν σήμερα συνέλευση στο Θέατρο Σφενδόνη για να αναζητήσουν κοινό τρόπο αντίδρασης.
Οι καλλιτέχνες κατέληξαν σε ψήφισμα, με το οποίο ζητούν την παραίτηση και του Αριστείδη Μπαλτά και του Γιαν Φάμπρ από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ, και πολλοί εξ αυτών εξέφρασαν την αντίδραση και την οργή τους σε δημόσιες δηλώσεις τους.
"Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής μπορεί να θέλει να κάνει ό,τι θέλει. Ο κ. Φαμπρ μπορεί να θέλει να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά ο υπουργός Πολιτισμού τι κάνει; Η χώρα μου τι κάνει; Τι γινόαμστε, αποικία; Πού είναι ο πολιτισμός μας; Εμείς παράγουμε τον πολιτισμό της χώρα μας" δήλωσε η Θέμις Μπαζάκα.
"Έγινε γνωστός μόνο και μόνο γιατί έκανε όλες αυτές τις ακρότητες. Και τώρα παίρνουμε αυτόν τον άνθρωπο, χωρίς να το ψάξουμε, χωρίς να ξέρουμε τίποτα και τον βάζουμε αφεντικό στον δικό μας τον χώρο! Σε αυτή τη χώρα δεν έχει μείνει τίποτα άλλο εκτός από τον Πολιτισμό. Ζητάμε να παραιτηθεί" τόνισε η Κάρμεν Ρουγγέρη.
Ο ηθοποιός – εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου σημείωσε: "Ο καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Ο πολιτικός όμως, ο υπουργός, πρέπει να αποφασίζει πάντα σκεπτόμενος το σύνολο. Αυτή είναι η διαφορά. Ο καλλιτέχνης είναι ένας, ο πολιτικός, ο υπουργός, είναι όλοι".
Ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης δήλωσε: "Είναι μια οργή η οποία προσπαθεί να τιθασεύσει τον εαυτό της γιατί αλλιώς δεν θα βρει κανέναν στόχο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Να τιθασεύσουμε την οργή μας και να τη διοχετεύσουμε ούτως ώστε να διαμορφώσουμε ένα κοινό αίτημα".
Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής είπε: "Δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπεται, να έρχεται κάποιος, είτε Έλληνας είτε ξένος, και να δηλώνει ότι αγνοεί και να περιφρονεί τους Έλληνες δημιουργούς και την ελληνική δημιουργία γενικότερα σε αυτόν τον τόπο".
Η Μιμή Ντενίση τόνισε: "Έχουμε τα ελαττώματά μας, έχουμε τομείς όπου τα κάναμε λάθος, αλλά όχι στον πολιτισμό! Δεν χρειαζόμαστε τόσους ξένους σε όλους τους τομείς, ακόμη και για να διοικήσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας. Και εν πάση περιτπώσει, το θεωρώ και πάρα πολύ προκλητικό".
Ο ηθοποιός Νίκος Ψαράς επισήμανε: "Δεν περιμέναμε τον κ. Φαμπρ να έρθει να μας κουνήσει το δάκτυλο, ούτε να μας κάνει σεμινάρια, να μας εκπαιδεύσει ως ανεκπαίδευτους πολίτες της Ψαροκώσταινας. Μας θίγει τρομερά".
Η διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Καλμπαρη επισήμανε: "Φέτος δηλώθηκε από τον τωρινό καλλιτεχνικό διευθυντή ότι δεν θα γίνει καμία ελληνική παραγωγή. Όπως καταλαβαίνετε αυτό, τη στιγμή που το Ελληνικό Φεστιβάλ ήταν ο μόνος τομέας πολιτιστικά που έδινε τη δυνατότητα σε ανθρώπους να δουλέψουν το καλοκαίρι".
"Τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Μπαλτά" δήλωσε ο Νίκος Ορφανός, μεταφέροντας -όπως είπε- "τη θέληση μεγάλου κομματιού των καλλιτεχνών από όλους τους χώρους που βρίσκονται στο Θέατρο Σφενδόνη".
Πολλοί καλλιτέχνες εκφράστηκαν και μέσω των social media, όπως η Έλενα Ακρίτα έγραψε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό της στο Facebook:
"Κοτζάμ υπουργός Πολιτισμού ένα πράμα. Συμφωνείτε ότι θα γίνει ΤΩΡΑ διεθνές το Φεστιβάλ. Γι' αυτό λέω. Στον Λεωνίδα αδελφέ μου, στον Λεωνίδα. Δεν εξηγείται αλλιώς πως δεν ενημερώθηκατε πως ε, όλο και κάτι κομπάρσοι ξέπεσαν – όχι μόνο στην Επίδαυρο, αλλά στην Ελλαδίτσα γενικώς. Π.χ. κάτι σκηνοθετάκια της πλάκας ένας Πίτερ Χολ, ο Πέτερ Στάιν, Ρόμπερτ Στούρουα, Ρονκόνι, Οστερμάγιερ. Και κάτι τυχάρπαστοι ηθοποιοί β' διαλογής…πως τους λένε μωρέ να δεις…Κέβιν Σπέισι, Έλεν Μίρεν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ… Μετά Μπόμπ Γουόλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Σβετλάνα Ζαχάροβα, Μονσερά Καμπαγιέ".
"Κάθε χρόνο κάποιες προτάσεις απορρίπτονται. Το εξοργιστικό είναι το πλαίσιο, το "βελγικό Φεστιβάλ", αυτό είναι που μας ντροπιάζει όλους – καλλιτέχνες και θεατές. Είναι εύκολο να οργίζεσαι. Το δύσκολο είναι να οργίζεσαι με τον σωστό άνθρωπο, για το σωστό λόγο, με τον σωστό τρόπο" έγραψε σε δική του ανάρτηση ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
"Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;" σχολίασε η ηθοποιός σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου.
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την αρχή της εβδομάδας και οι φωνές διαμαρτυρίας έφθασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας την αντίδραση του ιδιου του πρωθυπουργού που ζήτησε να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός του Φαμπρ, ενώ καυστικές είναι οι αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το απόγευμα, το Ελληνικό Φεστιβάλ ανακοίνωσε την απόφασή του να συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις Ελλήνων δημιουργών, που είχαν υποβληθεί στο Φεστιβάλ, αλλά αγνοήθηκαν από τον Γιαν Φαμπρ.