Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η ένταση στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων. Μετά τον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτεταμένα επεισόδια έγιναν το περασμένο βράδυ σε κέντρο φιλοξενίας στη Χίο, ενώ χρειάστηκε να επέμβει εσπευσμένα η αστυνομία
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η ένταση στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων. Μετά τον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτεταμένα επεισόδια έγιναν το περασμένο βράδυ σε κέντρο φιλοξενίας στη Χίο, ενώ χρειάστηκε να επέμβει εσπευσμένα η αστυνομία με χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να ελέγξει την κατάσταση.
Οι κάτοικοι της περιοχής, ξέσπασαν ζητώντας να μεταφερθεί το hot spot, έκαναν λόγο για τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας, και κατήγγειλαν ότι έχουν δεχθεί επιθέσεις και απειλές. Σήμερα το πρωί κάτοικοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας σε αστυνομία, στελέχη της FRONTEX αλλά και στον δήμαρχο και ζήτησαν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης.
Τα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χθες τη νύχτα μεταξύ Σύρων και Αφγανών. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο από μαχαίρι και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του νησιού. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές μέσα στο hot spot ενώ καταστράφηκαν και μηχανήματα αξίας 30.000 ευρώ στις εγκαταστάσεις των Γιατρών του Κόσμου. Αποτέλεσμα ήταν να πάρουν σήμερα την απόφαση να αποχωρίσουν από το κέντρο, με τον Ν. Κανάκη να δηλώνει ότι "είναι απαράδεκτο κάποιοι που θέλουν να βοηθήσουν να μην προστατεύονται".
Το κλίμα μέσα στο hot spot ήταν εδώ και ημέρες τεταμένο ενώ υπήρχαν και περισσότερα άτομα που φιλοξενούνταν απ' όσα αρχικά είχαν υπολογιστεί. Χθες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν μπροστά στην κλειστή πύλη του κέντρου και αφού φώναξαν συνθήματα για ελευθερία, παραβίασαν την πόρτα και βγήκαν έξω. Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στο σημείο και οι μετανάστες μπήκαν και πάλι μέσα στο κέντρο.
Σήμερα το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι, περίπου 800, πήραν τα πράγματά τους και αποχώρησαν από το κέντρο, στο άκουσμα της είδησης ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επαναπροώθηση στην Τουρκία. Έκαναν πορεία μέσα από χωριά, φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν στο λιμάνι του νησιού όπου και περιμένουν καράβι ελπίζοντας ότι θα τους μεταφέρει στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Χίου αργά το απόγευμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποστείλει εξώδικο στο δημόσιο καταγγέλλοντας τη σύμβαση παραχώρησης του hot spot της Χίου στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτική, αφού όπως είπε ο χώρος προορίζονταν για κέντρο καταγραφής και όχι για κέντρο κράτησης.
Η κατάσταση πάντως στο προσφυγικό γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Πολλοί πρόσφυγες που αναχώρησαν χθες από τον Πειραιά και έφτασαν αργά το βράδυ στα Γιάννενα, αρνήθηκαν να βγουν από τα λεωφορεία, καθώς δεν θέλουν να μείνουν στο κέντρο φιλοξενίας λόγω έλλειψης υποδομών. Πιο τυχεροί φαίνεται πως στάθηκαν όσοι οδηγήθηκαν στην Κυλλήνη, όπου τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης που είναι Σύρος, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, αναφερόμενος στην αγάπη και την αλληλεγγύη που προσφέρονται στους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιμένουν να αρνούνται τη μεταφορά τους σε άλλα κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο λιμάνι, αποχώρησε ο Δήμος Πειραιά που πρόσφερε συσσίτια, στους πάνω από 5.300 ανθρώπους που "ζουν" εκεί. Το μεσημέρι μόλις δύο λεωφορεία κατάφεραν να γεμίσουν, με 72 ανθρώπους και να τους μεταφέρουν στα Ιωάννινα.
Εκτός όλων των άλλων οι περίπου 2.000 γυναίκες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, "τρέμουν" τις σχεδόν καθημερινές απόπειρες σεξουαλικής επίθεσης. Πολλές γυναίκες πηγαίνουν στην τουαλέτα συνοδεία των ανδρών τους, ενώ οι ιστορίες από τις επιθέσεις που δέχονται σοκάρουν. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάθε μετανάστρια που φτάνει στον καταυλισμό είναι να προσέχει την λιγοστή περιουσία της και να μην απομακρύνεται από τους συγγενείς της.
Το πρωί συνελήφθησαν δύο Έλληνες, 23 και 21 χρονών, οι οποίοι έλεγαν στους ανθρώπους στο λιμάνι ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά, και μάλιστα προσφέρονταν να τους μεταφέρουν εκεί έναντι αδράς αμοιβής.