Σε κλίμα δυσπιστίας για τη στάση στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιστρέφουν αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών, μετά τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου μέσω wikileaks.
Σε κλίμα δυσπιστίας για τη στάση στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιστρέφουν αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών, μετά τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου μέσω wikileaks.
Ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος εμφανίζεται να επιζητεί με κάθε τρόπο την άσκηση πίεσης στην Αθήνα, έχει γίνει "κόκκινο πανί" για την κυβέρνηση, η οποία τονίζει ωστόσο πως στόχος είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.
Η Αθήνα βάζει, προφανώς, θέμα Τόμσεν στο ΔΝΤ, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί από την Κριστίν Λαγκάρντ -με επιστολή του- να πάρει θέση για όσα διέρρευσαν και να τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή διαμαρτυρίας του Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η "τακτική Τόμσεν" θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, καθώς επιχειρείται μια διασύνδεση του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη Βρετανία με μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που φαίνεται να επιδιώκεται στην Ελλάδα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες – πιθανότατα την Άγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς, τους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) Ρ. Γκουαλτιέρι.
Στην επιστολή εκφράζεται ανησυχία για αποκαλύψεις των Wikileaks και ζητείται ενιαία και σαφής στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.
Τονίζεται ακόμη ότι "χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματικη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου" και ζητείται η συμβολή της Ευρωβουλής.