"Παγωμένο "είναι από χθες το σχέδιο επαναπροωθήσης των μεταναστών στην Τουρκία, καθώς χιλιάδες μετανάστες στα νησιά έχουν ζητήσει άσυλο προκειμένου να καθυστερήσουν την επιστροφή τους.Στην Ειδομένη δεκάδες προσφυγόπουλα συγκεντρώθηκαν μπροστά στον φράχτη, κρατώντας λουλούδια και ένα πλακάτ που έγραφε "μας σκοτώνεται σιωπηλά".
"Παγωμένο "είναι από χθες το σχέδιο επαναπροωθήσης των μεταναστών στην Τουρκία, καθώς χιλιάδες μετανάστες στα νησιά έχουν ζητήσει άσυλο προκειμένου να καθυστερήσουν την επιστροφή τους.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Πολίτης στη Χίο η λίστα που είχαν συντάξει οι αρχές τις προηγούμενες ημέρες, ατόμων για επανπροώθηση έχιε μπλοκάρει καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις για άσυλο. Συγκεκριμένα στη Χίο μέχρι στιγμής οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 47, ανέφερε. Την ίδια ώρα οι αρχές, προσπαθούν να βρουν τα άτομα τα οποία ήταν στην αρχική λίστα προς απέλαση. Όμως μετά την απόδραση από το hot spot και την μετακίνησή πολλών στο λιμάνι του νησιού, τα άτομα αυτά βρίσκονται κάποια στο hot spot του νησιού, κάποια στο λιμάνι και άλλα στην υποστηρικτική δομή που διαχειρίζεται ο δήμος.
Εν τω μεταξύ σήμερα ο δήμος σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις προσπάθησαν να μεταπείσουν τους μετανάστες να φύγουν από το λιμάνι και να μεταφερθούν στις δομές του νησιού, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το λιμάνι θα παραμείνει κλειστό έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Στον καταυλισμό στην Ειδομένη παραμένουν περισσότεροι από 11.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.
Το μεσημέρι δεκάδες προσφυγόπουλα συγκεντρώθηκαν μπροστά στον φράχτη, κρατώντας λουλούδια και ένα πλακάτ που έγραφε "μας σκοτώνεται σιωπηλά". Άφησαν κάποια λουλούδια στη σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή για 18η ημέρα και κάποια τα πέταξαν στην απέναντι πλευρά.
Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων παραμένει κλειστή για τα βαριά οχήματα, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούν διαμαρτυρία ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
"Ασφυκτική" παραμένει η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου παραμένουν περισσότεροι από 4.700 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μέχρι στιγμής αρνούνται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Από το πρωί, όπως μετέδωσε η Αμαλία Κολονέλου, άνδρες του λιμενικού προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις ενημερώσεις κάποιοι άρχισαν να γελούν ειρωνικά και κάποιοι να χορεύουν, ανέφερε.
Γύρω στις 12:30 εμφανίστηκαν δύο γυναίκες μοίρασαν φυλλάδια με τα οποία παρότρυναν τους ανθρώπους να παραμείνουν στο χώρο του λιμανιού. Οι εθελοντές ενημέρωσαν το λιμενικό, που επενέβη και οι γυναίκες αφού άφησαν τα φυλλάδια απομακρύνθηκαν.