Έντονες αντιδράσεις και καταγγελτικά άρθρα προκάλεσε στον ηλεκτρονικό Τύπο, η απόφαση του Πειθαρχικού της Ένωσης Συντακτών, να επιβάλλει ποινές σε δημοσιογράφους για τη στάση που κράτησαν κατά την περίοδο της διενέργειας του δημοψηφίσματος, το περασμένο καλοκαίρι.
Έντονες αντιδράσεις και καταγγελτικά άρθρα προκάλεσε στον ηλεκτρονικό Τύπο, η απόφαση του Πειθαρχικού της Ένωσης Συντακτών, να επιβάλλει ποινές σε δημοσιογράφους για τη στάση που κράτησαν κατά την περίοδο της διενέργειας του δημοψηφίσματος, το περασμένο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ διέγραψε για 18 μήνες τον διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΙ Σταμάτη Μαλέλη για ένα έτος το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, και για έξι μήνες τον Νίκο Κονιτόπουλο για τη στάση τους στο δημοψήφισμα. Στους Μανόλη Καψή, Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου και Μαρία Χούκλη επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, ενώ αθωωτική ήταν η απόφαση για τους Γιάννη Πρετεντέρη και Δημήτρη Οικονόμου.
Διανοούμενοι, καθηγητές Πανεπιστημίων και δημοσιογράφοι μιλούν για πλήγμα στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα πρέπει να φτάσει στα ελληνικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Η απόφαση αυτή του πειθαρχικού είναι χειρότερη από έγκλημα, είναι λάθος. Κι είναι λάθος γιατί η Ένωση Συντακτών έχει ως σκοπό να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και της άποψης όλων. Είναι λάθος γιατί είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση, ενός κομματιού του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ το οποίο θέλει να ποινικοποιήσει μια άποψη που διατυπώθηκε στα ΜΜΕ εκείνη την εποχή. Και ποια ήταν αυτή η άποψη; Ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη”, σχολίασε ο Πάσχος Μανδραβέλης.
Ο Γιώργος Αμυράς, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του “Ποταμιού” υπογράμμισε ότι “δεν έκανε το ίδιο η ΕΣΗΕΑ και φυσικά δεν έπρεπε να το κάνει και για εκείνους τους δημοσιογράφους που είχαν ξεσαλώσει υπέρ του 'Όχι'” και πρόσθεσε “όχι στη λογοκρισία λοιπόν, όχι διαφορετικά μέτρα και σταθμά και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι η Δημοκρατία παίζεται και στις λεπτομέρειες”.
Η απόφαση του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ έγινε δεκτή με πλήθος ειρωνικών αναρτήσεων. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου στο facebook. "Η ΕΣΗΕΑ έχει δίκιο. Δεν μπορείς να είσαι δημοσιογράφος και να προπαγανδίζεις υπέρ του 'Ναι' στο δημοψήφισμα. Πρέπει να κρατάς ίσες αποστάσεις. Όπως κράτησε η κυβέρνησή μας. Προπαγάνδισε εναντίον του 'Ναι' κι έγραψε στ' … της το 'Όχι'. Ακριβοδίκαιη".
Ο γνωστός σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης έγραψε ένα άρθρο στο protagon με τίτλο "Καταγγέλλω 30 'Έλληνες δημοσιογράφους" και με έντονα σκωπτικό ύφος παραθέτει τους λόγους για τους οποίους το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να καλέσει δημοσιογράφους που υποστήριξαν το αντιμνημονιακό μέτωπο και το “Όχι” στο δημοψήφισμα, αλλά μετά χειροκρότησαν το μεγάλο "Ναι". Η ειρωνεία του γνωστού σκιτσογράφου έγκειται στο ότι προφανώς δεν θα έπρεπε να διώκεται κανένας δημοσιογράφος, όταν εκφράζει τη γνώμη του.
Όπως αναφέρει ο κ. Πετρουλάκης κατά πρώτον “καλλιέργησαν για μια πενταετία ψευδαισθήσεις στον λαό ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να ανορθωθεί χωρίς σκληρά μέτρα. Η ζωή απέδειξε ότι έλεγαν ψέματα”. Κατά δεύτερον, σύμφωνα με την άποψή του, “έγιναν συναυτουργοί της μεγαλύτερης απάτης που εξυφάνθηκε ποτέ εις βάρος του λαού, του Δημοψηφίσματος, συνεργώντας παθιασμένα στην εκμαίευση του μεγάλου ΟΧΙ. Η ζωή έδειξε ότι χειροκρότησαν μετά ένα μεγαλύτερο ΝΑΙ”.
Η απόφαση πάντως της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε αντιδράσεις και στο Twitter. “Η ΕΣΗΕΑ δέχεται 'δημοσιογράφους' υπαλλήλους τραπεζών, υπουργών κλπ αλλά όχι όσους έχουν διαφορετικές απόψεις από το σοβιέτ”, έγραψε ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας. “Που ήταν η ΕΣΗΕΑ τα χρόνια του αντιμνημονιακού ψέματος; Κάθε δημοσιογράφος κρίνεται από το κοινό του. Η απόφαση είναι υποκριτική”, έγραψε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. “”ΕΣΗΕΑ) Αυτές οι διαγραφές είναι στην πραγματικότητα περγαμηνές….”, σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης.