Σε μείζον θέμα που υπερβαίνει τη δημοσιογραφική λειτουργία και αγγίζει την καρδιά της δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης αναδεικνύονται τα πειθαρχικά μέτρα που έλαβε η ΕΣΗΕΑ εις βάρος δημοσιογράφων για την αναξάρτητη θέση τους για το δημοψήφισμα.
Σε μείζον θέμα που υπερβαίνει τη δημοσιογραφική λειτουργία και αγγίζει την καρδιά της δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης αναδεικνύονται τα πειθαρχικά μέτρα που έλαβε η ΕΣΗΕΑ εις βάρος δημοσιογράφων για την αναξάρτητη θέση τους για το δημοψήφισμα.
Τις διαγραφές δημοσιογράφων με την κατηγορία ότι τάχθηκαν υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα καταδικάζουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους, πολιτικοί και διανοούμενοι. Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ήδη ορισμένα στελέχη ετοιμάζονται να φέρουν το θέμα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη, Κουμουτσάκου, της κας Γεννηματά και του κ. Βενιζέλου.
"Απαράδεκτη η απόφαση του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία", είπε στο twitter o πρόεδρος της ΝΔ.
"Πρόκειται για απόφαση ιδεολογικής τυφλότητας και για τα δικά μας μάτια, στη δική μας αντίληψη αντιδημοκρατικής αντίληψης", τόνισε από τη μεριά του ο Γ. Κουμουτσάκος.
Η Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε κορυφαίο το σχόλιο σε φωτογραφία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας που γράφει "Ένα μεγάλο μπράβο στην ΕΣΗΕΑ".
"Δημοσιογράφοι διώκουν δημοσιογράφους και θυμήθηκα το ρητό του Μάγερ ότι 'η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης' που κοσμεί το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο και η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται", έγραψε στο twitter η Φώφη Γεννηματά.
"Για την απόφαση της ΕΣΗΕΑ: Το ζήτημα ελπίζω να φθάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων", ήταν η γραπτή τοποθέτηση μέσω twitter και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη μεριά του κατήγγειλε την απόφαση και θυμήθηκε τη δική του παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ: "Ήτα περίπου πριν 10 χρόνια όταν κλήθηκα από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να δώσω εξηγήσεις για το Αλάτσι. 'Αν αύριο συγκρουσθεί η Ελλάδα με την Αμερική εσύ τι θέση θα πάρεις'. 'Και αυτό τί σχέση έχει με το Αλάτσι;' 'Έχει. Πουλάς Coca Cola. Δεν πουλάς; Ποιου τα συμφέρονται θα υποστηρίξεις λοιπόν;' Ευτυχώς για τη δημοσιογραφική μου καριέρα το Αλάτσι δεν πουλούσε Coca Cola παρά μόνο Μπυράλ και έτσι γλίτωσα την οριστική διαγραφή. Τιμωρήθηκα αν θυμάμαι καλά μόνο με επίπληξη".
Η απόφαση του πειθαρχικού ελήφθη κατά πλειοψηφία και όπως γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης στο Protagon, υπέρ της τιμωρίας ψήφισαν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
"Υπέρ της επιβολής ποινών ψήφισαν οι τρεις συνταξιούχοι και μειοψήφισαν οι δυο εν ενεργεία δημοσιογράφοι. Αυτό, βέβαια, διαβάζεται και αλλιώς: υπέρ των ποινών ψήφισαν οι συνδικαλιστές της Αριστεράς και κατά οι συνδικαλιστές του 'αστικού' χώρου", έγραψε.
Η πρόεδρος του πειθαρχικού, πάντως, Αγγελική Γυπάκη με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαχωρίζει τη θέση της και τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του λόγου. "Προσωπικά και ανεξάρτητα με την ιδιότητα της προέδρου του ΠΠΣ τάσσομαι ανεπιφύλακτα και με απόλυτο τρόπο υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης κάθε πολίτη, πόσο μάλλον των συναδέλφων δημοσιογράφων", υπογράμμισε.
Ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Άρης Πορτοσάλτε στους οποίους επιβλήθηκαν οι ανώτερες ποινές έγραψαν στο twitter: "Μετά τη διαγραφή μου από το Π.Σ. της ΕΣΗΕΑ μαζεύω και τα πράγματά μου για το… ξερονήσι" (Στ. Μαλέλης) και "Όμως όσοι δημοσιογράφοι εκφράστηκαν υπέρ του Όχι όπως έχουν το δικαίωμα φυσικά επιτέλεσαν αγωνιστικό καθήκον για το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ" (Αρ. Πορτοσάλτε).
Ένδειξη προκάλεσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Γιώργος Ρωμαίος, πρώην υπουργός και επί πολλά χρόνια διευθυντής, αρχισυντάκτης και αρθρογράφος του Βήματος επέστρεψε την δημοσιογραφική του ταυτότητα στην ΕΣΗΕΑ και σε επιστολή αναφερόμενος στην απόφαση του πειθαρχικού κάνει παραλληλισμό με τα όσα συνέβαιναν στα χρόνια της χούντας.
"Και ο τελευταίος δημοσιογράφος γνωρίζει ότι η διάκριση είναι σαφής. Άλλο είδηση που πρέπει να σέβεσαι την αντικειμενικότητα, άλλο το σχόλιο. Το σχόλιο είναι ελεύθερο, ο δημοσιογράφος να πει την άποψή του", είπε.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών σημειώνει: "Αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη είναι αντιδημοκρατικές, επιδιώκουν να ελέγξουν τον Τύπο και είναι σε απόλυτη ταύτιση με την αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει την πολυφωνία".
"Αυτοί εκεί στην ΕΣΗΕΑ πρέπει να το κοιτάξουν. Το να συνδέεις το όνομά του -και πιθανόν την υστεροφημία σου- με επίδειξη επιλεκτικής αντικειμενικότητας για το πιο ηλίθιο δημοψήφισμα του 21ου αιώνα πέραν των άλλων, σε καθιστά εύκολο στόχο διασυρμού από όποιον πολίτη διαθέτει IQ ελαφρώς υψηλότερο από το IQ της ταραμοσαλάτας", έγραψε με τη σειρά του στο twitter ο Πέτρος Τατσόπουλος.