Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε αναπτυξιακές επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν σεβαστές τις εργασιακές σχέσεις και την περιβαλλοντική νομοθεσία, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco για την παραχώρηση του 67% του λιμανιού του ΟΛΠ.
Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε αναπτυξιακές επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν σεβαστές τις εργασιακές σχέσεις και την περιβαλλοντική νομοθεσία, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco για την παραχώρηση του 67% του λιμανιού του ΟΛΠ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία “σημαντική ημέρα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις”, που δίνει μία ευκαιρία ώστε οι μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας να αποκτήσουν έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα συμβάλλει ουσιαστικά στα συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών.
“Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας και φυσικά της συμμετοχής της στην ΕΕ μπορεί να είναι μία χώρα πυλώνας για τις οικονομικές, εμπορικές αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες της Κίνας και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Φιλοδοξούμε να γίνουμε μία γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή και από την πλευρά σας θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα να συντομεύσετε το δυνατόν περισσότερο τον περίφημο δρόμο του μεταξιού και οι εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες εδώ στην Ελλάδα να φτιάξουμε μία αξιόπιστη συνεργασία μπορούν να δώσουν και ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Στάθηκε και στη χρονική συγκυρία υπό την οποία υπογράφεται η εν λόγω συμφωνία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, “στο τέλος μιας πολύ δύσκολης εποχής και στην έναρξη μίας νέας πιο αισιόδοξης, όπου το βάρος θα μπει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας γι' αυτό οι επενδυτικές δραστηριότητες που μπορούν να προσελκύσουν κι άλλες επενδύσεις έχουν για εμάς ιδιαίτερη σημασία και αξία”. Αποτελεί, δε, όπως τόνισε, ένα σημαντικό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ως μία πολύ καλή αρχή για τη μελλοντική επένδυση της Cosco, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της εταιρείας Xu Lirong, κάνοντας λόγο για μεγάλη τιμή, που η τελετή της συμφωνίας γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που αποδίδεται στην σπουδαιότητα της υπογραφής της συμφωνίας.
“Μας δώσατε μεγάλη πεποίθηση και εμπιστοσύνη σε αυτή την κατεύθυνση”, υπογράμμισε, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να επιτευχθεί η σημερινή συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για μία σημαντική ημέρα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, “διότι η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας για τον ΟΛΠ και την αναβάθμιση του λιμανιού ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη συνεργασία σε πολλά πεδία οικονομικής δραστηριότητας, στο πεδίο των επενδύσεων αλλά και στο πεδίο του πολιτισμού, του τουρισμού, του εμπορίου”.
Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε μήνυμα του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, με το οποίο υπογραμμίζεται η σημασία των ελληνο-κινεζικών σχέσεων και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο, επίσκεψη που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.