Μαραθώνιες ήταν οι συζητήσεις το Σάββατο μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συνεχίζονται την Κυριακή.
Μαραθώνιες ήταν οι συζητήσεις το Σάββατο μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συνεχίζονται την Κυριακή.
Τρεις ώρες περίπου κράτησε η διαπραγμάτευση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό ενώ αύριο αναμένονται νέες επαφές με στόχο την σύγκλιση στο θέμα των συντάξεων.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου οι συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια και για το φορολογικό.
Όπως μετέδωσε ο Γ. Παππούς, η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στις επικουρικές συντάξεις θεωρείται χαώδης με τον υπουργό Εργασίας να λέει στους δημοσιογράφους μετά τις σημερινές επαφές ότι "το ΔΝΤ ζητάει αίμα".
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τόσο το Ταμείο όσο και οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τις οποίες όμως η Αθήνα δεν αποδέχεται και με δεδομένο ότι απορρίπτεται η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5% θα χρειαστεί το κενό των 600 – 700 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει να καλυφθεί μόνο από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Αντιθέτως, σύμφωνα με την Αθήνα, υπάρχει συμφωνία για τα ποσοστά αναπλήρωσης και ειδικότερα στο 40,7% για 40 έτη ασφάλισης.
Η τελευταία ελληνική πρόταση άγγιζε το 45% και των δανειστών αρκετά κάτω από το 40%, επομένως εκτιμάται ότι οι δυο πλευρές συμβιβάστηκαν με κάτι ενδιάμεσο.
Αυτό σχηματικά σημαίνει ότι για μέσο συντάξιμο μισθό 1.500, διαμορφώνεται τελική σύνταξη στα 994 ευρώ (610+384 ευρώ).
Στο φορολογικό, πλήρης φαίνεται πως είναι η απαίτηση των δανειστών για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ενώ σημειώνονται αποκλίσει και στους έμμεσους φόρους που προτείνει η Αθήνα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών καθότι οι δανειστές επανέφεραν την απαίτησή τους για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρο αλλά και για μετάταξη του ρεύματος και του νερού από το 13% στο 23%.