Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο βρέθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για το προσφυγικό.
Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο βρέθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για το προσφυγικό.
"Δεν είστε μόνοι", είπε στους πρόσφυγες ο Ποντίφικας, κατά την ομιλία του στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, καλώντας τους να μην χάνουν την ελπίδα τους.
Απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό, λέγοντας:
"Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να εφιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση. Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας και να μιλήσουμε στο όνομά σας ως άνθρωποι που εκπροσωπούν την πίστη, ελπίζοντας ο κόσμος να προσέξει αυτές τις καταστάσεις και να αποκριθεί".
Ευχαριστώντας τους Έλληνες ο Πάπας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των προσφύγων παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο. Λίγο αργότερα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Πάπας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά "ευχαριστώ".
Από το κέντρο της Μόριας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση "να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση» και «να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά παιδάκια να ξεβράζονται στις ακτές του Αιγαίου".
Φτάνοντας στη Μόρια, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες συνομίλησαν αρχικά με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που με ζωγραφιές τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ένας νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν, αλλά και όταν γυναίκα έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και πλησίασε τον πρόσφυγα με γοερό επίσης κλάμα. Ξεχώρισε ακόμη η στιγμή που προσφυγόπουλα τραγούδησαν στα αραβικά μπροστά στους τρεις ιεράρχες.
Σε μια συμβολική κίνηση οι τρεις ιεράρχες γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων, ενώ αναχωρώντας για τη Ρώμη ο Ποντίφικας πήρε μαζί του 12 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν από την Καθολική Εθελοντική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με έδρα τη Αιώνια Πόλη.
"Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς"
Και στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξή του στο νησί ο Πάπας εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο Ποντίφικας ευχαρίστησε τον ελληνικό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε και τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Πάπα στη Λέσβο, "το νησί που σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο", όπως είπε.
Χαρακτήρισε σημαντική και ιστορική την επίσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια "πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι΄αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη".
Τόνισε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία "να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη".
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη στάση των Ελλήνων "τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης, ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή".
Οι σταθμοί της επίσκεψης
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και προσγειώθηκε στο νησί λίγα λεπτά μετά τις 10, με τον Πάπα να αποβιβάζεται από το αεροσκάφος γύρω στις 10.15. Λίγο πριν αναχωρήσει είχε γράψει στο twitter: "Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι".
Στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τον υποδέχθηκαν ο Πρωθυπουργός – που έφτασε στις 9 στη Λέσβο- αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που βρίσκονται από χθες στο νησί. Ακολούθησε η συνάντηση του Πάπα με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τους άλλους δύο ιεράρχες.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν όλοι μαζί το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, όπου αρχικά χαιρέτισαν και στη συνέχεια συνομίλησαν με πρόσφυγες ακούγοντας και προσωπικές τους ιστορίες. Μετά τις ομιλίες και την υπογραφή κοινής διακήρυξης, γευμάτισαν με κάποιους πρόσφυγες.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά την οποία ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος έριξαν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.
Λίγο πριν αναχωρήσει στις 15:15 ο Πάπας είχε και πάλι χωριστές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους άλλους δύο θρησκευτικούς ηγέτες.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε η επίσκεψη είναι ότι στο νησί βρέθηκαν πάνω από 500 δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του ίδιου του Πάπα, έσπασε το πρωτοκόλλο και οι τρεις προκαθήμενοι επιβιβάστηκαν στο ίδιο βαν για να πάνε από το αεροδρόμιο στη Μόρια, ενώ σε όλη τη διαδρομή πετούσε ελικόπτερο της αστυνομίας.
Τριμερής Φραγκίσκου, Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Πάπας είδε τους άλλους δύο προκαθήμενους, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον ευχαριστεί, γιατί "στα τρία χρόνια της παποσύνης του έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την καθολική εκκλησία αλλά για την ανθρωπότητα και συνεχίζει να κάνει όπως σήμερα με τους πρόσφυγες, και τους πονεμένους συνανθρώπους, για τους φτωχούς και τους αδυνάτους".
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός μας "τόσο για τα προβλήματα τα εσωτερικά της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας που οφείλονται σε γενικότερες αιτίες, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης", αλλά και στο πρόβλημα των προσφύγων, για το οποίο σημείωσε ότι "όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο απ΄ ό,τι μπορούμε να αντέξουμε".
Συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο – Ιερώνυμο πριν την άφιξη Πάπα
Λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο ο Πάπας, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
"Βλέπουμε την ανθρωπιά, αλλού ζει και αλλού πεθαίνει", είπε ο κ. Ιερώνυμος,
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στάθηκε στην πρόταση για Νόμπελ σε κατοίκους ελληνικών νησιών λέγοντας: "Aκούστηκε ότι οι κάτοικοι των νησιών θα προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Είναι άξιο και δίκαιο. Μακάρι να γίνει. Θα το ευχόμασταν με όλη μας την καρδιά".
O Πρωθυπουργός ανέφερε ότι "την πρωτοβουλία αυτή είχε αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει γίνει η πρόταση. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σε αυτήν την κατεύθυνση".
Αναφερόμενος στην επίσκεψη των προκαθημένων τόνισε ότι "δίνεται ένα μήνυμα που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα".
"Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την προσφυγική κρίση. Διότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Στην Ελλάδα έχουμε γύρω στις 50.000 ανθρώπους που προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και μην ξεχνάμε ότι στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, είναι κοντά στα δύο εκατομμύρια. Άρα το κρίσιμο είναι να δοθεί και ένα μήνυμα ειρήνης. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν όλον αυτόν τον Γολγοθά. Φεύγουν από τις εστίες τους", πρόσθεσε.